En række danske produktionsvirksomheder har måttet vente i flere måneder på at få en godkendelse til at droppe russisk gas til fordel for andre fossile brændsler. Det har fået V-politiker og EU-parlamentariker Asger Christensen op i det røde felt. 

- Nogle af de her virksomheder har ventet et halvt år på at få den her godkendelse. Hvad i alverden er det for noget? Vi er i krig! Der er krig i Europa – gassen kan risikere at forsvinde i morgen, og så sidder de og vender papirer i Miljøministeriet, og siger: »Undskyld, vi holder ferie«, udtaler han til Effektivt Landbrug.

- Selv medlemmer af Arla og Danish Crown står og banker på døren for at få de her godkendelser igennem. Jeg kan blive lamslået over det. Hvor er Miljø-Dan henne? Klima-Dan? Miljøministeren? Erhvervsministeren? Har de holdt sommerferie, eller hvad pokker har de?

Han drager parallel til, at det på EU-plan var muligt på 14 dage at lave en solidarisk fordelingsplan i hele Europa.

- Så kan man for filan da også gøre det herhjemme. Der er fødevarekrise. Det er sløvhed i en krigssituation – og det er under al kritik.

Ikke et spørgsmål om bæredygtighed

Ifølge Asger Christensen kan det få alvorlige konsekvenser for fødevareforsyningen i Europa, hvis ikke man handler hurtigt.

- Vi kan risikere, at vi ikke kan komme af med mælken, fordi tørretårnene ikke har energi til at producere mælkepulver. Eller de kan ikke komme af med kartoflerne, for de kan ikke få dem tørret til kartoffelmel, siger han.

Er det forsvarligt at overgå til olie, der jo udleder mere CO2 end gas?

- Det er klart: Olie er sortere end gas i en CO2-mæssig sammenhæng, men i den her situation, hvor man kan risikere, at der ingen gas er overhovedet til produktionen, så er det altså ret væsentligt, at vi har et alternativ, og det hedder »olie« her og nu, fastslår EU-parlamentarikeren, og tilføjer:

- Selvfølgelig er der jo ingen, der skal fyre med olie, hvis gassen stadig flyder i rørene, men hvis den pludselig lukker, som der har været udsigt til, så er det altså en fantastisk god ting at kunne dreje på hanen over på en olietank i stedet for, så man kan fortsætte produktionen.

Går for langsomt

I en artikel fra Finans fra den 1. august kom det frem, at hele 16 danske virksomheder venter på at »slippe ud af Putins kløer« – og det havde de endda gjort i op til fire måneder. Og det vækker harme hos V-politikeren:

- Som praktiker og politiker er jeg simpelthen lamslået over den manglende ekspeditionshastighed, netop når vi er i en krisesituation. Det er simpelthen ikke godt nok den her langsommelige beslutnings- og godkendelsesproces i en nødsituation – og det er det her virkelig.

Og fra Venstre-politikeren er opfordringen klar:

- Se at få de papirbunker fjernet, og få den godkendelse igennem, så virksomhederne får mulighed for at fyre med olie, hvis gassen bliver lukket i morgen.

Politik