Siden 2005 har Jacob Jensen haft plads i Folketinget, og venstrepolitikeren, der er opvokset på en gård ved Tølløse, håber også, at han efter valget kan tale landbrugets sag på Christiansborg.
Der findes formentlig intet andet folketingsmedlem på Sjælland, der har så stort kendskab til landbruget som venstre-politikeren Jacob Jensen fra Nørre Vallenderød ved Tølløse syd for Holbæk. Faktisk er den 49-årige midtsjællænder gårdejer.
- Så vidt jeg ved, er jeg den eneste gårdejer blandt samtlige folketingskandidater fra alle partier i den sjællandske storkreds, fortæller Jacob Jensen, som bor med sin familie, hustruen Marie-Louise og parrets tre børn, få hundrede meter fra sin gård, Langholmsgården, der også er hans fødegård.
- Langholmsgården har tilhørt vores familie i næsten 100 år. Min oldefar købte gården i 1924. Siden overtog min farmor og farfar den, så mine forældre, og nu er jeg så fjerde generation, der har gården, hvor mine forældre stadig bor.
- Min storebror (Jens Jensen, red.) driver jorden i forpagtning, mens jeg står som ejer med dertil hørende aktiviteter som økonomien, regnskaber, forsikringer m.v., forklarer Jacob Jensen.
Hans storebror gik på Næsgaard Agerbrugsskole på Falster sammen med blandt andet Prins Joachim og driver i dag 60 hektar jord med en markplan, som omfatter maltbyg, hvede og vinterraps.
En rigtig landbrugsfamilie
- Vi er en rigtig landbrugsfamilie, og landbrug har altid haft en stor betydning for mig. Jeg nyder livet på landet, og det er skønt, når jeg får lov til at hjælpe med at få høsten i hus, siger Jacob Jensen, der dog valgte at gå i en anden retning.
- Jeg er »familiens sorte får«, udtrykker han med et smil og fortæller, at han er uddannet cand.merc.jur. fra Copenhagen Business School i 1998. Han arbejdede i A. P. Møller i 10 år, blandt andet som leder, inden han i februar 2005 blev valgt til folketinget.
Til gengæld er Jacob Jensen altså fulgt i familiens politiske fodspor. Hans farfar, Valdemar Jensen, var sognerådsformand i Tølløse og hans far, Erik Jensen, har tidligere været med i kommunalbestyrelsen i den daværende Tølløse Kommune.
- Der har altid været talt meget politik i familien, fortæller Jacob Jensen, der begyndte sin politiske karriere i VU, hvor han i øvrigt også traf Marie-Louise, som han altså er gift med i dag. Hun har også været byrådsmedlem i Holbæk Kommune.
Jacob Jensen kan altså se tilbage på snart 18 år i Folketinget, og som venstres miljøordfører arbejder han i dag med et område, der har stor betydning for landbrugserhvervet. Her kan man tydeligt fornemme, at han er »på hjemmebane«, og der er ingen tvivl om, at landbruget står hans hjerte nær.
Den ældste søn, Valdemar på 14 år, har også fået interesse for politik, og han deltager også gerne i den politiske debat rundt omkring spisebordet, men da alle hælder til det samme parti, ender det sjældent i større diskussioner.
Skyllet ud med badevandet
Jacob Jensen er fire gange blevet genvalgt til folketinget, og han håber selvfølgelig også, at han igen til det kommende folketingsvalg får den fornødne opbakning til endnu en periode på Christiansborg. Til gengæld håber han som venstremand naturligvis ikke, at Mette Frederiksen bliver genvalgt som statsminister.
- På landbrugserhvervets vegne vil jeg være stærkt bekymret, hvis den nuværende konstellation skal fortsætte i yderligere fire år. Jeg synes, der er så meget at kæmpe for, som man ikke bare smider ud med badevandet.
Jacob Jensen nævner i den forbindelse den danske minkproduktion, som med et pennestrøg nærmest blev skyllet ud med badevandet, og han er stadig dybt forundret over, hvordan det kunne komme så vidt.
Han finder det også yderst bekymrende, når statsminister Mette Frederiksen for eksempel udtaler, at hun mener, at »dansk landbrug er gået for vidt«, og »vi har forsømt naturen til fordel for landbruget«.
Jacob Jensen har den stik modsatte holdning, og han mener ikke, at Danmark er gået »vidt nok inden for landbruget«.
- På landbrugserhvervets vegne vil jeg være stærkt bekymret, hvis den nuværende konstellation skal fortsætte i yderligere fire år.
Jacob Jensen
Større frihed til landmændene
- Jeg har dyb respekt for vores natur. Det skal der slet ikke herske tvivl om, men jeg vil gerne understrege, at de fleste landmænd er meget påpasselige med at sørge for en varieret natur og fauna på markerne. Det handler blandt andet også om herlighedsværdi og jagtinteresser for landmændene, påpeger Jacob Jensen.
Han ønsker generelt langt større frihed til landmændene – og alle andre danskere – og langt mindre af det, han kalder »de klassiske Christiansborg-løsninger«.
- Landmændene vil gerne bare være landmænd, ligesom for eksempel sygeplejersker gerne vil være sygeplejersker. Sådan er det med alle erhverv. Der er for meget kontrol og bureaukrati, fastslår han.
Den sjællandske politiker, der også er næstformand i Region Sjælland, erkender, at han næsten kan komme op i det røde felt, når han tænker på minkskandalen. Han pointerer, at tilliden til demokratiet virkelig er udfordret, når den slags nærmest ikke har medført konsekvenser.
- De danske landmænd skal omvendt ikke gøre ret meget forkert, før hammeren falder, lyder det fra Jacob Jensen, som godt kan forstå den frustration det har medført i landbrugskredse.
Firkantede holdninger
- Jeg har normalt dyb respekt for forskellige synspunkter, men jeg kan blive voldsomt irriteret og vred, når folk har firkantede holdninger uden tilnærmelsesvis at sætte sig ind i tingene.
- Jeg har et meget konkret eksempel. Der er jo folketingspolitikere, som vil halvere eller sågar helt have stoppet animalsk produktion i Danmark. Hvad vil det betyde? Vil kineserne, japanerne, englænderne og alle andre så stoppe med at spise svinekød?
Jacob Jensen giver hurtigt selv svaret på de indlysende spørgsmål.
- Nej, det vil de nok ikke. De vil bare få det fra et andet land. Klimaet har så ikke opnået noget som helst. Tværtimod. Det bliver bare værre. Klimaaftrykket pr. produceret enhed er lavest i Danmark, påpeger han og tilføjer:
- Det vil jo derfor skade klimaet, hvis vi går den vej. Samtidig har vi sendt x antal milliarder kroner i eksport ud af landet, og vi mister tusindvis af arbejdspladser, både på bedrifterne og i de mange følgeerhverv.
- Jeg kan godt garantere, at den slags horrible landbrugsforslag aldrig får gang på jorden, hvis vi får en ny blå regering, slutter Jacob Jensen.