Minksagen: Oppositionen kræver uvildig advokatvurdering

Mette Frederiksens ansvar i minkskandalen skal kulegraves, mener en samlet borgerlig opposition.

Hvis der bliver et borgerligt flertal efter valget, vil Folketinget igangsætte en uvildig advokatvurdering af statsminister Mette Frederiksens og andre ministres retlige ansvar i minksagen. Det fastslår en samlet borgerlig opposition bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance, i en pressemeddelelse torsdag.

- Minkkommissionen har konkluderet, at Mette Frederiksen har »groft vildledt« befolkningen og Folketinget, da hun i strid med loven på et pressemøde instruerede minkavlerne om at aflive deres dyr. En ulovlig instruks, der førte til nedlæggelsen af et helt erhverv, og som koster statskassen over 19 milliarder kroner, indleder pressemeddelelsen.

Minkkommissionen var afskåret fra at vurdere Mette Frederiksens retlige ansvar, og Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har blokeret for, at Folketinget kunne få lavet en uvildig advokatvurdering af forløbet, lyder det i pressemeddelelsen.

Grundlag for rigsretssag

- Det er værd at bemærke konklusionen i den uvildige advokatvurdering, som Nye Borgerlige samlede ind til og iværksatte. Den konkluderede, at der var grundlag for en rigsretssag mod både statsminister Mette Frederiksen og tidligere fødevareminister Mogens Jensen, fremgår det af partiernes besked til pressen.

For det videre forløb, hvor Folketinget vil skulle tage stilling til, om der skal rejses en rigsretssag, vil der »med fordel« kunne bestilles en juridisk vurdering betalt af Folketinget.

- En samlet borgerlig opposition er enig om, at det skal ske efter valget. Vi skal en gang for alle have afklaret og afsluttet minkskandalen, skriver partierne og tilføjer:

- I en så alvorlig sag skal danskerne kunne regne med, at et muligt retligt ansvar bliver placeret. Ellers vil minkskandalen fortsætte med at hjemsøge folkestyret og skabe mistillid. 

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også