Danskerne skal spise mere planterig kost, og der skal endnu mere gang i eksporten af plantebaserede fødevarer, mener fødevareminister Jacob Jensen (V), der fredag præsenterede verdens første handlingsplan for plantebaserede fødevarer.
Da et bredt flertal indgik landbrugsaftalen i 2021, blev det også besluttet, at der skulle udarbejdes en handlingsplan for plantebaserede fødevarer.
Det har nu givet sig udslag i, at fødevareminister Jacob Jensen (V) på et pressemøde på Hotel- og Restaurationsskolen i København kunne præsentere regeringens plan på området.
Det er meningen, at planen og de initiativer, der skal komme ud fra den, skal være med til at understøtte den grønne omstilling, lyder det fra ministeren. Og det vil sige, at der skal mere grønt på danskernes tallerkener. Og mindre kød.
- Der hersker ingen tvivl om, at en mere planterig kost – i tråd med De Officielle Kostråd – er med til at nedbringe vores klimaaftryk. Vi har brug for handlingsplanen, der viser, hvordan vi kan understøtte hele den plantebaserede værdikæde og herved bidrage til den nødvendige omstilling, siger Jacob Jensen.
Det er meningen, at de plantebaserede fødevarer, der omfatter forskellige økologiske produkter, men også bælgfrugter, skal udbredes, blandt andet ved hjælp af Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI, red.).
Her har man sat gang i et mere grønt fødevareudbud, hvor der er tænkt bæredygtighed ind i både produktion, levering, indkøb og anvendelse.
Der er allerede gang i produktionen af linser flere steder i Danmark - som her på Samsø, hvor billedet stammer fra. Den skal der mere af, hvis det står til regeringen. ArkivfotoØkonomisk potentiale
Også for landbruget er der et kommercielt potentiale, mener fødevareministeren.
- Produktionen af plantebaserede fødevarer er i øvrigt også en unik mulighed for at øge den danske fødevareeksport og tage førertrøjen på området. Med denne handlingsplan har regeringen dermed sat retning for den fortsatte udvikling af landbrugs- og fødevaresektoren, tilføjer han.
En analyse fra Københavns Universitet har konkluderet, at der er udsigt til en vækst på mellem 4 og 11 procent årligt frem mod 2030 på nærmarkederne, når man ser på proteinrige, plantebaserede fødevarer.
I givet fald vil den udvikling, der har været på området i en årrække, fortsætte. Ifølge tal fra Danmarks Statistik har eksporten af plantebaserede fødevarer været i en pæn vækst, fra 23,5 milliarder kroner i 2010 til 44,5 milliarder kroner sidste år. Dermed udgør de plantebaserede fødevarer i dag 23 procent af den samlede danske fødevareeksport.
Investerer millioner
Og hvor skal pengene til udviklingen så komme fra? Jo, tidligere i år oprettede partierne bag landbrugsaftalen den såkaldte Plantefonden, hvor der er sat 675 millioner kroner af frem til 2030, der skal være med til at finansiere plantebaserede projekter i alle dele af værdikæden.
Derudover er der via Fonden for Økologisk Landbrug afsat 54 millioner kroner frem mod 2025 i puljemidler til økologisk omlægning af professionelle køkkener.
Trods de mange ord i rapporten er der ikke sat nogle mål op for, hvordan danskerne skal udskifte kød med mere grønt, og det får ktitik, blandt andet af Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
- Den visionære retorik fejler ingenting. Men det er virkelig problematisk, at der ikke er noget direkte målbart at pejle indsatsen efter, siger han til Dagbladet Information.
Han efterlyser blandt andet et mål for, hvor meget CO2-udslippet skal reduceres fra offentlige køkkener.