Inden længe skal det være slut med at markedsføre eksempelvis mælk som CO2-neutral, f.eks. på baggrund af køb af klimakreditter.

EU er på vej med et nyt direktiv, der blandt andet indebærer en række nye regler for markedsføring, der skal stoppe det såkaldte »greenwashing«. Det skriver Forbrugerrådet Tænk, der tager godt imod de nye regler.

- Det er et godt skridt på vejen til at få ryddet op i det rod, der længe har været i nogle virksomheders grønne markedsføring. Vi håber, at det vil gøre det lettere for forbrugerne at gennemskue, hvilke produkter der rent faktisk er bedre end resten, når det kommer til klima og miljø, udtaler Vagn Jelsøe, chefkonsulent hos Forbrugerrådet Tænk.

Ud over et forbud mod påstande om CO2-neutralitet indeholder direktivet også et forbud mod hjemmelavede bæredygtighedsmærker og et forbud mod generelle påstande om at være »grøn«, »miljøvenlig« eller lignende – med mindre producenten kan dokumentere, at deres produkt er særligt godt for miljøet.

Nyt garantimærke

Der kommer også et nyt, harmoniseret garantimærke, som forbrugerne kan navigere efter, ligesom virksomhederne fremover skal give en række informationer om muligheden for at reparere og opdatere produkterne.

- Mange af de ting, vi køber i dag, holder simpelthen ikke længe nok og er for svære at få repareret. Men det er sjældent noget, der spiller en væsentlig rolle, når vi skal vælge, hvilket apparat vi køber. Bedre information om mulighederne er et første skridt til at få gjort noget ved det, udtaler Vagn Jelsøe.

Reglerne træder i kraft i 2026.

Politik