Ny rapport viser, at trods udfordringer, så vil Danmarks egenproduktion kunne forsyne landet med nok fødevarer ved handelshindringer. Dog ikke frugt og grønt.
En ny rapport udarbejdet af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) viser, at Danmark har en høj fødevareforsyningssikkerhed. Selv i tilfælde af handelshindringer vil Danmark kunne opretholde selvstændighed i forsyningen af fødevarer, lyder det i en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Konklusionen er, at Danmark har en stærk fødevareproduktion, der kan forsyne befolkningen med nok kalorier, proteiner og fedt. Dette skyldes landets egenproduktion af en bred vifte af animalske produkter såsom mælk, okse-, svine- og kyllingekød samt store afgrøder som hvede og kartofler.
Trods den imponerende fødevareproduktion er Danmarks produktion af frugt, grønt og bælgfrugter ikke tilstrækkelig til at dække det nationale forbrug. Import af disse varer er nødvendig for at opretholde en sund og varieret kost, lyder det dog.
Danmarks fødevareminister Jacob Jensen (V) understreger i pressemeddelelsen vigtigheden af EU's indre marked og global handel for at opretholde en stabil fødevareforsyning.
- Jeg forstår godt, at den nuværende situation med krig i Ukraine og pres på forsyningskæderne er noget, som optager mange danskere. Og vi hører også, at flere måske køber en ekstra dåse bønner med hjem fra deres indkøbstur for at være på den sikre side. For mig er det vigtigt at understrege, at vi som fødevareeksporterende nation grundlæggende står et sikkert sted fødevaremæssigt. Nye tal viser nemlig, at selvom vi hurtigt vil komme til mangle blandt andet frugt og grønt, hvis forsyningskæderne til omverdenen vil blive ramt, så er vores egen fødevareproduktion så stor, at den vil kunne forsyne hele Danmark, siger Jacob Jensen og fortsætter:
- Men vi skal huske på, at EU’s indre marked og global samhandel via velfungerende handelsruter er et centralt element i det danske fødevaresystem. Derfor skal vi selvfølgelig fortsat stå sammen i EU og presse tilbage, når vi ser hindringer i forsyningskæderne i Europa og globalt, siger han.