BL-formand: Siger kommunen nej, så rens vandløbene selv
Forud for foreningens generalforsamling torsdag anbefaler Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, sine medlemmer til selv at rense de vandløb op, som kommuner afviser at gøre noget ved. Han afviser, at det er en opfordring til selvtægt.

Torsdag afholder Bæredygtigt Landbrug sin generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole. Forud for mødet kommer BL-formand Flemming Fuglede med opsigtsvækkende udmelding om oprensning af vandløb.
- Jeg er nødt til at sige, at nu stopper al det pjat med de vandløb.
Sådan lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, der nu siger direkte til sine medlemmer forud for foreningens generalforsamling i Horsens torsdag, at de bør tage sagen i egen hånd, hvis kommunerne afviser at komme ud at rense de vandløb op, som landmænd beder dem om.
En generalforsamling der kommer efter endnu et år, hvor marker flere steder i landet har stået under vand.
- Nu har vi hørt på vrøvl nok fra kommunalt ansatte og miljøfolk, at vi bare skal klippe zigzag ude i vandløb, og der kan løbe mere vand igennem et mindre hul end i et stort hul. Det går ikke. Nu skal de vandløb altså renses op.
- Derfor siger jeg til mine medlemmer nu. Hvis I efter gentagende henvendelser ikke kan få kommunerne til at rense vandløbene op, så rens dem op selv. Der er grænser for, hvad man kan byde skatteborgere og beboere på landet. Nu vil vi ikke have det vand mere, lyder det fra Flemming Fuglede Jørgensen.
Han afviser alt om, at der er tale om en opfordring til selvtægt. I stedet kalder han det nødværge. Han henviser til sagen om kystsikring ved Lønstrup på Vendsyssel. Her blev der sommeren 2016 i strid med loven og fredningsbestemmelser kørt store kampesten ud på stranden. Dengang skete det med begrundelsen, at det var nødværge, kan man læse i regionale medier.
I julen i år igen blev der så hældt beton ud over en skrænt i området. Ingen grundejere er dog blevet tiltalt, da det ikke har været muligt for Kystdirektoratet at finde beviser på, at nogle af grundejerne var involveret i den ulovlige kystsikring. Grundejernes advokat er i øvrigt en vis Hans Sønderby Christensen, der også repræsenterer Bæredygtigt Landbrug i foreningens retssager.
- Det er ikke selvtægt. Man kalder det nødværge, når andre mennesker bringer ejendom, og ja næsten nogle steder liv og førlighed, i fare. Så ja det er nødværge, når man vil tage min jord fra mig til ingen verdens nytte, lyder det fra Flemming Fuglede Jørgensen, der fortæller, at det især er fosfor-problematikken, der bekymrer ham.
- Når man ikke renser vandløbene op, så er det til ingen verdens nytte. Det giver tværtimod mere fosfor. Derudover så er der udsigt til fiskedød, da det hele rådner, når vandet står stille, siger han.
Han sammenligner selv sin nye anbefaling til sine medlemmer om at tage sagen i egen hånd, når det kommer til oprensning af vandløb, med de anbefalinger, som han kom med for år tilbage omkring randzonerne. Her var foreningen ude at sige, at landmænd skulle »bruge deres faglige fornuft og droppe randzonerne«.
Den opfordring betød, at Bæredygtigt Landbrug blev lagt på is af den daværende S-R-SF-regering.
Frygter du ikke, at der er nogle, der kommer i problemer, hvis de følger din opfordring?
- Det må vi jo tage. Der var jo også nogle, der kom i problemer med randzonerne, men det fik vi jo løst. Og der er også nogle, der kom i problemer i Lønstrup, men det bliver også løst nu.
Men frygter du ikke at blive lagt politisk på is igen med den her nye melding. Er du ikke bange for at blive »blacklisted« igen?
- Jeg er nødt til at sige, at politikerne også skal vælges ude i Produktionsdanmark. Og det er jo helt klart, at når man ser, at Danmarks Naturfredningsforening – en dybt venstreorienteret og rabiat forening - nu er ved at kåre Enhedslistens Maria Reumert Gjerding som deres næste præsident, og som gerne vil bestemme inde fra Stenbroen, hvordan vandet skal løbe i vores vandløb, så er vi nogle på landet, der er nødt til at sige, at det vil vi altså også bestemme over.
- Men ja, der er selvfølgelig nogle politikere, der deler Danmarks Naturfredningsforenings holdning.
- Men for mig at se, så er det altså politikerne, der skal bevise over for os, at de varetager vores interesser. Jeg vælger de politikere, der ser sundt på det daglige liv rundt omkring i Danmark, siger Flemming Fuglede Jørgensen.
Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling finder sted på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens. Tidligere L&F-direktør og nuværende gruppeformand i Venstres folketingsgruppe, Søren Gade, er iblandt talerne. Cirka 400 ventes at dukke op.
Vil præsentere mindre underskud
Bæredygtigt Landbrug kom ud af 2017 med et »mindre underskud«, lyder det fra formand Flemming Fuglede Jørgensen, der over for Effektivt Landbrug ikke sætter tal på. Regnskabet bliver dog præsenteret under dagens generalforsamling i foreningen, fortæller formanden.
- Jeg vil ikke sige, at det er et kalkuleret underskud, men vi har hele tiden godt kunne se, at økonomien var lidt stram. Det var også derfor, at vi satte vores medlemskontingent lidt op. Det ryger der så nok et par medlemmer på, men der er så også kommet et par nye ind.
- Så jeg vil stadigvæk sige, at jeg synes, at det går rigtig godt i Bæredygtigt Landbrug. Rigtig godt, lyder det fra Flemming Fuglede Jørgensen.
Han fortæller, at medlemstallet i foreningen svinger mellem 3.700 og lidt over 4.000.
- Vi har en gennemgang på 15 procent hvert år. Det ligger i, at vi har en stor udskiftning af landmandsskaren. Før var det økonomi, men nu er det simpelthen alder. Der er rigtig mange, der holder hvert år, siger BL-formanden.