Fødevareminister vil kigge på rigide regler for dyretransporter

Transportørernes kritik af de nye regler for dyretransporter kommer til at indgå i en kommende evaluering, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen (S).

Den seneste tid kritik fra transportørerne af de nye regler for dyretransporter, som betyder, at der skal ny logbog til, hver gang, at der laves selv de mindste ændringer til en transport, er ikke gået ubemærket hen hos den nye fødevareminister Mogens Jensen (S).

Effektivt Landbrug spurgte således ind til sagen, da ministeren i går havde første arbejdsdag efter sin sommerferie og deltog i et Madskole-arrangement i København (læs mere herom side 4, red)

- Jeg vil selvfølgelig kigge på det, og der skal jo også laves en evaluering af de regler, og det sker også på baggrund af de erfaringer, som vi gjort os her i sommer, lød det fra ministeren.

Men ifølge Fødevarestyrelsen er det her om de 48 timer jo bundet op på EU-regler. Kan du overhovedet ændre noget?

- Jeg kan ikke sige mere, vi evaluerer på regelsættet på baggrund af de erfaringer, som vi nu har fået. Hvor det leder hen, det kan jeg ikke sige konkret nu, lød det videre.

Der kan være ting, der skal justeres

Ifølge ministeren skal evalueringerne laves sammen med de øvrige ordførere på Christiansborg.

Han påpegede, at det dog skal bemærkes, at de nye regler også er trådt i kraft i en periode, hvor det har været særdeles varmt. Det varme vejr har blandt andet betydet, at visse transporter ikke fik lov at køre.

- Vi skal jo huske på, at det her er regler, som er lavet, fordi der var problemer med dyrevelfærden, og derfor er det rimeligt, at der er rimelig konkrete regelsæt omkring det, som selvfølgelig skal overholdes. Men det er klart, at der kan være ting, som skal justeres på sigt, og det tager vi med i den evalueringsrunde, der kommer, sagde Mogens Jensen.

100-150 transporter dagligt

Fra Fødevarestyrelsen forsvarer man sig fredag i en pressemeddelelse mod kritikken af 48 timers-reglen.

Her lyder det, at hver dag kører 100-150 grisetransporter fra Danmark til udlandet, og det er Fødevarestyrelsens opgave at tjekke, at transporten for eksempel kan klares inden for det angivne tidsrum, at grisene har den plads, de skal bruge, og at temperaturen hos grisene kan holdes på under 30 grader.

- Kontrollen er vigtig, fordi vi igennem årene har set eksempler, hvor dyrevelfærden halter, blandt andet på grund af overlæs og for lange transporttider. Derfor har Fødevarestyrelsen efter politisk ønske strammet op på logbogskontrollen, så styrelsen – ligesom EU-reglerne foreskriver - har to arbejdsdage til at tjekke logbøgerne, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen.

Kan have stor betydning

Herfra lyder det, at ændringer i logbogen kan have stor betydning.

- For eksempel kan ændringerne betyde, at transporttiden forlænges, at afgangs- eller slutdestinationen bliver en anden, eller at transportøren bliver en anden. Alt dette skal Fødevarestyrelsen have tid til at tjekke op på for at sikre grisenes velfærd under transporten, siger Per Henriksen.

Læs også