bannerPos

Transportører: God dialog med minister

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har holdt møde med grisetransportørbranchen om de nye skærpede regler for kontrol af lange dyretransporter.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
07-09-2019 08:02
Grisetransportørernes brancheorganisation Sammark har sammen med Danske Svineproducenter i denne uge holdt møde med fødevareminister Mogens Jensen (S).

Efter at kritiseret de nye skærpede regler for dyretransporter igennem hele sommeren, så lykkedes det i denne uge for grisetransportørernes brancheorganisation Sammark at få fødevareminister Mogens Jensen i tale.

Sammen med producentforeningen Danske Svineproducenter var Sammark således i torsdags til møde på ministerens kontor på Slotsholmen i København.

Ifølge Sammark og Danske Svineproducenter var der tale om et godt møde, hvor Mogens Jensen viste stor interesse for branchen, og der var en god og konstruktiv dialog.

Formand i Sammark, Lisbet Hommelhoff, og Per Bardrum, direktør i Danske Svineproducenter, har i forbindelse med mødet udsendt en fælles udtalelse, hvor det det lyder, at udfordringerne med de nye skærpede regler for kontrol kræver politisk involvering.

Føler sig lyttet til

I udtalelsen lyder det:

- Vi fik en god og konstruktiv dialog om, hvordan de nye meget skærpede regler for kontrol med dyretransporter rammer branchen hårdt. Vi mener, at udfordringerne med de nye skærpede regler for kontrol kræver politisk involvering.

- Ministeren ønsker som os, at dyrevelfærden er i top, og at reglerne samtidigt understøtter vores branche og ikke det modsatte. Vi mener faktisk, at den nuværende måde, som reglerne bliver håndteret på, skaber ringere dyrevelfærd og virker mod hensigten.

- Vi diskuterede derfor konkrete forslag til, hvordan vi kan forbedre situationen. Vi mener, at situationen kræver en politisk løsning. For hver dag, vi venter på en afklaring, går det ud over dyrevelfærden på den ene side og et vigtigt landbrugserhverv på den anden side, lyder det fra Lisbet Hommelhoff og Per Bardrum.

Evaluering

Det er især skærpelsen af, at ændringer i logbogen kræver ny logbog, som Fødevarestyrelsen skal bruge mindst 48 timer til at kontrollere, som har medført den store kritik.

Hen over sommeren har grisetransportørerne kunnet fortælle flere historier, hvor det, som ligner relativt små ændringer til logbogen, har betydet, at visse transporter er blevet holdt tilbage.

For en måned siden lød det fra fødevareminister Mogens Jensen (S) til Effektivt Landbrug, at han er klar til at se på, hvordan reglerne er skruet sammen ved en fremtidig evaluering

- Vi skal jo huske på, at det her er regler, som er lavet, fordi der var problemer med dyrevelfærden, og derfor er det rimeligt, at der er rimelig konkrete regelsæt omkring det, som selvfølgelig skal overholdes. Men det er klart, at der kan være ting, som skal justeres på sigt, og det tager vi med i den evalueringsrunde, der kommer, sagde Mogens Jensen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Svinebestanden stiger med 4,9 procent

En kraftig vækst i antallet af slagtesvin er med til at trække den samlede bestand af svin op med 4,9 procent ved svinetællingen 1. juli, lyder det fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af en ny svinetælling.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Udlægning af lugtbelastede arealer efter planloven

ifølge en bestemmelse må en lokalplan kun udlægge arealer, der er belastet af lugt, støv eller anden luftforurening fra virksomheder og husdyrbrug til boliger, m.v., hvis lokalplanen med bestemmelser om bebyggelsens højde og placering kan sikre den fremtidige anvendelse mod en sådan forurening.

Får 14 dage til at trække udtalelse tilbage

Lodsejere fra Lille Vildmose pudser nu en advokat på rådmand i Aalborg, Hans Henrik Henriksen (S), som i interview har beskyldt dem for ikke at overholde loven. De kræver, at han trækker udtalelserne tilbage. Ellers venter en tur i retten. Rådmanden selv er tavs.

Vi er absolut opmærksomme på afrikansk svinepest

I Danmarks største zoologiske have i København har man også grise. Og der bliver taget forholdsregler for at sikre sig mod ASF, lyder det.

Ny faglig podcast til branchen

Den første episode af Cevas nye podcast Griseriet er nu frit tilgængelig for alle på iTunes, Spotify og Spreaker.

Canada står overfor en rekordstor afgrødehøst i år

Canada, der er en af verdens største eksportører af hvede, forventes at få en rekordstor hvedehøst i år. Ligeledes ser det ud til, at den canadiske produktion af Canola vil overgå sidste års resultater.

Frankrigs hvedeproduktion nedskrives igen

Det franske landbrugsministerium kommer med endnu en nedskrivning af dette års franske hvedeproduktion.
Side 1 af 1890 (37799 artikler)Prev1234567188818891890Next