LDM-formand kritiserer CAP-oplæg

Der mangler ideer om, hvordan EU kan være med til at skabe en rimelig indtægt for landmænd, og det er skammeligt, lyder det fra LDM-formand Kjartan Poulsen.

Sidste uge bød på en række forhandlinger og foreløbige resultater fra EU-systemet frem mod den kommende reform af EU's fælles landbrugspolitik, den såkaldte CAP.

Og netop ordet »fælles« er på retur til fordel for hensynet til nationale fordele i forbindelse med den grønne omstilling, og det vil gå ud over konkurrenceforholdene for den enkelte mælkeproducent. Det mener formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen. 

I et nyhedsbrev til sine medlemmer skriver han følgende:

- Det er tydeligt, at nogle landes producenter vil vinde og andre vil tabe. Alt i alt er det et beklageligt tab af »fælles« i EU's landbrugspolitik, og de store vindere bliver nationalparlamenterne, som får gratis finansiering af deres grønne ideer, skriver Kjartan Poulsen.

Frarøver landbrugsstøtten

Ifølge LDM-formanden er betongen af fælles regler den eneste mulighed for at opretholde en ligeværdig konkurrenceevne blandt mælkeproducenterne i EU.

- Men der er tydeligvis så mange gaveposer, gnaveben og muligheder for politisk manifestation i den frarøvede del af landbrugsstøtten, at muligheden for blot at reducere enhedsstøtten og lade medlemslandenes regeringer bruge pengene på at købe sig til grønne løsninger er en utænkelig tanke, lyder det fra LDM-formanden.

Under forhandlingerne i EU's ministerråd blev der fundet enighed om at øremærke 20 procent af landbrugsstøtten til grønne eco-schemes, hvilket Landbrug & Fødevarer har hilst velkommen. Men der mangler andre aspekter i CAP-udspillet, mener Kjartan Poulsen.

- Desværre omfatter den nye CAP meget lidt om, hvordan EU kan medvirke til at skabe en rimelig indtægt i landbrugserhvervet, som det udøves i dag. Det er skammeligt, skriver han.

Efter sidste uges aktiviteter starter EU’s ministerråd og EU-Parlamentet nu med forhandlinger, der skal afgøre, præcist hvordan den kommende landbrugsrefom skal se ud. Det fornvetes at der kan være en endelig aftale på plads i starten af 2021.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 66

Læs også