Minkaflivninger skete uden lovhjemmel

Regeringen havde ikke lovgrundlaget på plads for at kunne kræve aflivning af mink udenfor Nordjylland, kom det frem i weekenden.

Da statsminister Mette Frederiksen onsdag meldte ud, at alle mink i Danmark inklusive avlsdyr skulle aflives, skete det ikke efter lovmæssig hjemmel. Det skrev Berlingske og Politiken søndag. 

Den nuværende lov siger nemlig, at der skal være konstateret sygdom blandt landbrugsdyr, i dette tilfælde mink, eller at landbruget skal ligge i et område med sygdomsudbrud, den nok så omtalte 7,8 km grænse, for at myndighederne kan kræve adgang til at kunne aflive dyr. 

Men de konstaterede mutationer blandt mink er alene fundet i Nordjylland, og derfor har myndighederne ikke kunnet kræve adgang til minkbesætninger i resten af Danmark hos avlere, der ikke har villet samarbejde. 

- Aflivningen er indtil videre sket med hjemmel i Lov om Hold af Dyr, der giver hjemmel til at aflive dyr i forbindelse med sygdomsudbrud på ramte farme, og i en sikkerhedszone omkring ramte farme. Men der skal skabes hjemmel til at aflive uden for sikkerhedszonerne, står der i orienteringen fra ministeriet ifølge TV2 Nyhederne.

Regeringen har siden meldt ud, at man vil have en ny lov på plads i sagen hastebehandlet tirsdag. 

Kras kritik

Regeringens måde at handle på i sagen har afstedkommet kras kritik fra blå blok, blandt andet fra leder hos Liberal Alliance, Alex Vanopslagh.

- Liberal Alliance siger nej til en endnu en hastebehandling af en lov, der skal give regeringen for vide beføjelser. Vi ønsker svar på nogle vigtige spørgsmål inden vi vil give regeringen nye beføjelser, skriver han på sin Facebook-profil. 

LA-lederen kræver blandt andet svar på, om den såkaldte cluster-5-mutation er væk, "sådan som mange forskere påstår". og om det vil være muligt at isolere og bevare nogle avlsdyr til den anden side af coronakrisen. 

Formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, er rystet over udviklingen, siger han.

 Jeg er rystet. Minkavlere landet over har fundet sig i en helt vanvittig behandling og usikker håndtering gennem den seneste måneds tid, og så kommer det her nu oveni. Hvad kan man snart regne med, er der slet ikke styr på noget som helst? Jeg opfordrer avlerne til, at man fortsætter aflivningen. Det vil i sidste ende alligevel resultere i en lukning af hele erhvervet, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

hka

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også