Aftalen om transportkontrol ses som udtryk for den parlamentariske situation, og der er en række forhold, som SamMark allerede nu gerne så var blevet håndteret og løst. Herunder det nuværende meget høje gebyrtryk. SamMark noterer på den positive side, at der skal indføres nyt kontrolkoncept hvor målsætningen er at »kontrollen bliver langt mere målrettet«.

Nu ser SamMark frem til en dialog om, hvordan og hvornår dette helt konkret skal implementeres. 

Glad for en bred aftale

- Det er positivt at den nye aftale om transportkontrol er bredt funderet i folketinget, og i og med at aftale er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet, og derfor er vi optimistiske overfor, at man vil lytte til branchen for gode råd, når aftalen skal endelige implementeres. Vi er klar over at der med den nuværende parlamentariske situation kunne være skabt en smallere aftale, men området er for vigtigt til at alle ikke tager ansvar. Med en bred aftale er der flere partier som tager ansvar, og på den måde også en større sikkerhed for at dyrevelfærden og dette vigtige eksporterhvervs interesser bliver varetaget, siger Lisbet Hommelhoff, der er sekretariatschef i SamMark.

Behov for yderligere specificering af brodne kar nødvendig

Hun tilføjer, at der behov for en yderligere specificering af de såkaldte brodne kar. 

- Der tales meget om brodne kar i aftalen, men vi mangler stadigvæk helt konkret definition af, hvad det er. Før vi præcist ved hvad der skal til for at blive opfattet som »brodne kar« kan vi være bange for at det også indbefatter små procedurefejl, siger hun og tilføjer: 

- Som branchen ønsker vi ikke »brodne kar«, så vi er glade for at kontrollen fremover først og fremmest rammer dem. Det nævens at aftalen skal være med til at give virksomheder økonomisk incitament til at sikre god dyrevelfærd, og det må være en logik der skal virke begge veje. De af vores medlemmer som har god dyrevelfærd, skal jo så ikke underlægges ekstra kontrol og gebyrer i millionklassen, siger Lisbet Hommelhoff.
 

Politik