Som led i byggeriet af en ny landbrugsskole overtog Agroskolen tidligere på året landbruget på Lundvej 32. Det skal sikre kvaliteten af den virkelighedsnære undervisning, når skolen flytter til Herning i 2025.
Landbrugseleverne skal ikke spejde langt efter undervisning i de landbrugsfaglige fag, når Agroskolen i 2025 flytter fra Hammerum til Herning i en nybygget landbrugsskole. Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, som Agroskolen er en del af, opkøbte tidligere på året Lundvej 32, som nu skal indrettes til den praktiske del af fremtidens landbrugsuddannelse.
Ejendommen omfatter 30 hektar jord med blandt andet ladebygninger, værksteder og stuehus samt faciliteter velegnet til både udendørs aktiviteter og overnatning. Samtidig ligger det tæt på placeringen af den nye skole og Herningsholms campusområde på Lillelundvej.
- Overtagelsen af Lundvej 32 og den korte afstand til den nye landbrugsskole i nærheden af Herningsholms pulserende bysamfund af erhvervsuddannelser, ungdomsuddannelser og 10. klasse er en perfekt kombination. Vores landbrugselever får det bedste fra to verdener – moderne skolefaciliteter, fællesskab med andre uddannelser og en skattekiste af muligheder for den praktiske del af landbrugsuddannelsen, siger Agroskolens forstander og uddannelsesleder, Jeppe Bomann.
Han tilføjer, at skolen i forvejen har et stærkt samarbejde om gårdbesøg med en lang række dygtige landmænd i området, og det vil fortsætte.
Til gavn for alle
Landbruget på Lundvej 32 kan også komme andre til gavn. Det kan for eksempel tjene som et udflugtsmål for Herningsholms øvrige uddannelser eller være rammen om skoleprojekter og hyggelige aftener for elever på skolehjemmet med minigolf, bål og lejrskolestemning. Desuden kan markerne bruges til traktortræk.
- Formålet er først og fremmest at skabe de optimale muligheder for landbrugsuddannelse i vores landsdel, men sekundært håber vi at kunne skabe lejrskolefaciliteter, der vil komme alle Herningsholms elever til gavn. Lundvej 32 giver os optimale rammer til ryste-sammen-ture og teambuilding-aktiviteter. Det er ret unikt i en uddannelsesmæssig kontekst, siger Allan Kortnum, direktør for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.
Flere landbrugselever
Agroskolen er oprindelig en fusion mellem landbrugsskolerne Hammerum, Borris ved Skjern og Kongensgaard ved Lemvig. Siden sammenlægningen med Herningsholm i 2018 har søgningen til landbrugsuddannelsen været stigende.
På landsplan begyndte 21 procent flere på en landbrugsskole i januar 2023 sammenlignet med 2021, og i august 2023 var optaget på danske landbrugsskoler steget med 15 procent i forhold til sidste år.
Optaget på Agroskolen afspejlede den positive udvikling i hele landet med en fordobling på grundforløbet i august 2023 sammenlignet med 2022.
Den nye landbrugsskole
Agroskolens nye landbrugsskole bliver første nybyggede landbrugsskole i Danmark i mere end 37 år.
Hertil kommer en udvidelse af skolehjemmet i Herning og altså nu overtagelsen af Lundvej 32.
Første spadestik bliver ifølge planen taget i foråret 2024 med forventet indflytning i 2025.
Placeringen bliver i kernen af Herningsholms campusområde på Lillelundvej – med erhvervsskolens mange ungdoms- og erhvervsuddannelser på den ene side og Lillelund Engpark på den anden.
Den nye skole vil kunne rumme op til 100 elever med mulighed for udvidelse til 200 elever.