Vesthimmerlands Maskinskovning har skiftet sin gamle flishugger ud. Nu bliver træet hevet ud af kulturen, inden huggeren går i gang – og det er der flere fordele ved.
Med en fart på cirka 170 kubikmeter i timen kværner Eschlboeck Biber 92’eren sig igennem dyngen med træ.
Flishuggeren har netop taget over hos Vesthimmerlands Maskinskovning, hvor den afløser den gamle Bruks-hugger, der var monteret på en Ponsse-udkører.
Mens den tidligere flishugger klarede arbejdet ude i skovkulturen, er afløseren hægtet bag på en Claas 5000-traktor og kommer ikke helt så dybt ind i skoven, men klarer arbejdet fra stakken, når træet er blevet hentet ud. Derfra kan flisen så lægges direkte i lastbilen.
Hos Vesthimmerlands Maskinskovning har man pønset på netop den løsning gennem længere tid, fortæller Jesper Sund, der er medejer af virksomheden.
- Den gamle hugger var for tung og for dyr at flytte rundt på. Samtidig giver det nogle andre fordele at få kørt træet ud fra kulturen, inden man hugger dem til flis, fortæller han.
Tilpasser sig markedet
Især i vinterhalvåret kunne han se den gamle udkører med flishugger på ryggen med sin kampvægt på 34 ton være hård ved skovvejene.
Produktionschef vil igen tilvælge særlig feature, næste gang han køber traktor
- Og når vi kører træet ud og ikke skal have noget til at ligge og tørre inde i kulturen, kan man komme i gang med at plante nyt med det samme. Det er en stor fordel, forklarer Jesper Sund, der ser flere og flere bruge samme fremgangsmåde, som man altså nu har taget til sig hos virksomheden i Aars.
- Der bliver i høj grad taget fra stak frem for direkte i kulturen. Det er også en væsentlig årsag til, at vi valgte at skifte flishuggeren ud. Det er simpelthen her efterspørgslen er, så vi har tilpasset os markedet, konstaterer Jesper Sund, der også har noteret sig en noget større kapacitet med sin Eschlboeck Biber 92.
Der blev kigget flere steder hen i jagten på en ny flishugger, men da chancen for at sætte kløerne i den ét år gamle maskine fra Tyskland bød sig, var Jesper Sund ikke i tvivl.
- Der har selvfølgelig været flere muligheder, men det her var den maskine, der passede bedst til vores forretning og vores brug, konstaterer han.
Og der er ingen tvivl om, at den nye flishugger får en vigtig rolle hos Vesthimmerlands Maskinskovning, hvor de 15 medarbejdere udover flishugning og udkørsel blandt andet også løser vognmandsopgaver, naturpleje, grenknusning og rodfræsning.
- Flishuggeren er en af vores hovedmaskiner, fastslår Jesper Sund.
Træpiller og spåner fra Danmarks største savværk