Landsgennemsnittet for 2023: Positiv udvikling i overlevelsesrate og produktivitet

Landsgennemsnit for produktivitet i sektoren for produktion af grise i 2023 er offentliggjort, og i år viser Landsgennemsnittet forbedringer på alle parametre. Det oplyser Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Fra et fald i pattegrisedødeligheden på 0,9 procentpoint til produktivitetsstigninger i forhold til både foderudnyttelse og daglig tilvækst for både smågrise og slagtegrise. Den nyeste rapport »Landsgennemsnit for produktivitet af grise 2023« viser gode takter, og det glæder formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, Erik Larsen, der kalder udviklingen meget positiv:

- Dansk griseproduktion er utrolig konkurrenceudsat. Vi har et lille hjemmemarked, så vores primære marked er verdensmarkedet. Man kan sige, at vi altid spiller på udebane. Derfor skal vi hele tiden styrke vores produktion og effektivt for at kunne følge med den hårde internationale konkurrence. Det er meget positivt, at vi i årets Landsgennemsnit viser, at vi både kan styrke overlevelsen for både pattegrise og søer og fastholde vores høje produktivitet, udtaler Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris i en meddelelse på svineproduktion.dk.

Fremgangen i produktivitet

Den gennemsnitlige produktivitet i sohold viste i 2023 en fremgang på 0,7 gris pr. årsso til 34,8 grise pr. årsso. Den totale pattegrisedødelighed er faldet med 0,9 procent, mens sodødeligheden er faldet med 0,3 procent. Samtidig viser Landsgennemsnittet en forbedring i reference-foderudnyttelsen for smågrise på 0,01 FEsv pr. kg. tilvækst. For slagtegrisene steg den daglige tilvækst med 15 gram.

Knækket kode i avlssystemet

Sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, Christian Fink Hansen, understreger endvidere i meddelelsen, at Landsgennemsnittet 2023 viser, at avlssystemet nu har knækket koden til højere overlevelse samtidig med, at produktiviteten fortsat forbedres:

- Landsgennemsnittet for 2023 viser, at vi nu har knækket koden til styrket overlevelse og styrket effektivitet. Det tidligere avlsmål havde en utilsigtet, negativ sammenhæng mellem overlevelse og produktivitet, hvilket førte til at vi desværre så en stigende dødelighed. Den udvikling er nu vendt, og samtidig fortsætter vi med at se produktivitetsforbedringer i dansk griseproduktion, det er meget positivt, siger sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, Christian Fink Hansen.

Læs meget mere om landsgennemsnittet for produktivitet i produktion af grise 2023 i Notat nr. 2408 og om udviklingen i sodødeligheden i Notat nr. 2402 via svineproduktion.dk.

Udviklingen i sodødelighed

Tal fra Daka 2023

  • I 2023 modtog Daka 150.406 søer, sopolte og gylte fra danske sobesætninger
  • Soantallet i Danmark er ifølge Danmarks Statistik faldet med 6 procent fra 2022 til 2023. I 2023 var sodødeligheden således på 16,5 procent af årssøerne, hvilket er det samme som i 2022

Kilde: svineproduktion.dk

Læs også