Inden griseproducenter takker ja til henvendelser fra SPF-Danmark og Danish Crown, skal de vide, hvad de går ind til. For betingelserne er et skridt op ad stigen i forhold til professionel virksomhedsdrift, understreger Velas-chef.
SPF-Danmark og Danish Crown er for tiden i gang med at kontakte danske griseproducenter om en ny værdikædeaftale, der skal sikre, at slagterierne får slagtegrisene og indfører 12 måneders varsel om, hvilke grise der er på vej.
Men inden man som producent takker ja til aftalen, er det vigtigt, at man efterspørger forretningsbetingelserne og sætter sig ind i indholdet.
Sådan lyder opfordringen fra Kristian Nielsen, afdelingschef i gris i Velas.
- Som vi hører det, får griseproducenterne af sælgerne en overfladisk indflyvning til aftalen og bliver bedt om at skrive under inden 1. oktober. Men de får ikke vedlagt forretningsbetingelserne, selvom de faktisk ender med at blive omfattet af dem, siger han.
Hans klare opfordring er derfor, at man efterspørger betingelserne.
- Så kan man læse og sætte sig ind i betingelserne, så man ved, hvad man skriver under på. Aftalen er et skridt op ad stigen i forhold til professionel virksomhedsdrift, og mange af producenterne er ikke vant til at operere på det niveau, siger Kristian Nielsen.
Afdelingschefen og kollegerne i griseafdelingen er blevet kontaktet af adskillige kunder, som er forvirrede over de nye aftaler.
- Vi oplever stor usikkerhed blandt de kunder, der har kontaktet os. De oplever, at kommunikationen har været meget mangelfuld, og at de rammes af en slags passiv accept. Vi kan også høre på kunderne, at de har fået forskellige udlægninger af, hvad aftalen betyder. Netop derfor skal de have fat i forretningsbetingelserne og have dem gennemgået, så de er bedre klædt på, siger Kristian Nielsen.
Vigtigt for smågriseproducenter
Er man smågriseproducent, er det især vigtigt, at man får kigget grundigt i betingelserne. Den store fordel for smågriseproducenter ved at skrive under, er, at man får 12 måneders afsætningssikkerhed, selvom garantiprisen dog er ukendt.
Men der er også en række ulemper, som man skal have for øje, påpeger Kristian Nielsen.
Værdikædeaftalen forpligter således blandt andet smågriseproducenter til at overholde krav om antallet og kvaliteten af grise over for både partner og slagteri. Desuden vil indgåelsen af en værdikædeaftale betyde, at man bliver Danish Crown-andelshaver og derfor skal overholde de samlede vedtægter dertil.
- Smågriseproducenterne har været vant til, at de ved sygdom i besætningen eller øvrige udfordringer i produktionen, efterfølgende har kunnet afstemme på ny eller lave en ny aftale. Nu skal man med det samme melde en produktionsændring ind til sin aftagere, da det ellers kan få økonomiske konsekvenser for alle parter. Det kan stille producenterne i en svær økonomisk situation, hvis de ikke kender og overholder betingelserne og f.eks. leverer for få grise, siger Kristian Nielsen.
Mange smågriseproducenter har været vant til enten slet ikke eller kun i mindre grad at have andelshaverforpligtelser, og takker man ja til aftalen, kan det være en stor ændring.
- Derfor er vores anbefaling, at smågriseproducenter under ingen omstændigheder bør underskrive aftalen uden først at have læst de 34 siders forretningsbetingelser og forstået dem, siger Kristian Nielsen.
Store kontroldag ved ornerne på Søndervang