Fra nu af baseres type-2-korrektionen i første omgang på en prognose, som tilpasses efter de reelle tal, når gødningsåret er omme den 31. juli 2025.
Proceduren for beregning af type-2-korrektion til gødningsplanen og -regnskabet er ændret.
Det oplyser svinekonsulent Niels Hegelund fra Velas i nyhedsbrevet Trynekontakten.
- Fra gødningsåret 24/25 skal man komme med en prognose på produktionsomfang, foderforbrug, proteinindhold og fosforindhold for det kommende år, hvis man vil bruge type-2-korrektion, oplyser han og uddyber, at først når gødningsåret er omme den 31/7, skal man indtaste de reelt opnåede nøgletal fra E-kontrollen i perioden 1/8-24 til 31/7-25.
Valg af råvarer kan påvirke det samlede CO2-aftryk
Ondt i harmonikravene
Ifølge rådgiveren giver det mulighed for, at svineproducenter, som »har ondt i harmonikravene« (for meget fosfor til for få hektar.), at gøre noget aktivt med foderrecepterne allerede nu.
- Måske drosle lidt ned på fosforindholdet ved at bruge mere fytase eller gå lidt ned i kravet til fosfor, foreslår Niels Hegelund.
Han bemærker, at hvis type-2-prognosen viser, at man har en meget tynd gylle, så vil den manglende kvælstof på marken kunne modvirkes med et større indkøb af handelsgødning. Dermed kan udbyttet sikres både i forhold til udbytte i kg og indhold i kerne.
Type 2-korrektion giver mulighed for at korrigere i forhold til normtal
- Når vi kommer frem til den 1/4, så har vi tre kvartaler med foderforbrug, og dermed en ret sikker prognose. Hvis dette afviger meget fra 1. prognose, så kan tallene tilrettes og dermed undgå fejlgødskning på markerne, tilføjer han.
Type-2-korrektion i 2024-2025
Type-2-korrektion kan anvendes, hvis man eksempelvis fodrer mere eller mindre end standarden, eller hvis det foder, man benytter, har en anden sammensætning af protein og/eller fosfor end standardfoder.
Type-2-korrektion kan foretages i forhold til kvælstof og/eller fosfor i husdyrgødningen ved afvigende fodermængde og fodersammensætning i dokumentationsperioden.
Dokumentationen for type-2-korrektion skal mindst omfatte en sammenhængende periode på 365 dage i perioden fra 1. juli 2024 til 31. august 2025.
Kilde: Landbrugsstyrelsen