2020 var grisens år: Kinesisk produktion af svin boomer

Kinas sojaimport er steget markant i takt med, at landets egen svinekødsproduktion er på vej tilbage.

Verdens største forbruger af svinekød, Kina, kan se tilbage på 2020 som et succesfuldt år på svinekødsfronten.

Landets toldadministration begyndte at frigive månedlige data sidste år, og det samlede antal husdyr i 2020 menes af brancheanalytikere at være en rekord.

- Det er bestemt en rekord. Alle arter (grise, red.) ramte rekorder sidste år, siger Pan Chenjun, senioranalytiker hos Rabobank, til Reuters.

Importen af svinekød fra USA, Kinas største leverandør, steg 223,8 procent, mens test af importerede, frosne fødevarer for Covid-19 i anden halvdel af 2020 hæmmede importen. 

Priserne på svinekød på det kinesiske hjemmemarked faldt i løbet af oktober, men begyndte at stige kraftigt igen i slutningen af november på grund af stigende efterspørgsel, hvilket gjorde billigere importeret kød mere attraktivt.

Vigtig faktor

Kinas import af sojabønner steg med 13 procent til en årlig rekord i 2020, lød det fra denne uges tolddata – en direkte konsekvens af sund efterspørgsel fra landets hurtigt gendannende svinesektor efter et voldsomt udbrud af afrikansk svinepest.

Kina er verdens største sojabønnekøber og købte 100,33 millioner tons oliefrø i 2020, op fra 88,51 millioner tons i 2019. Alene i december importerede landet 7,524 millioner ton. 

Kinas amerikanske sojabønneimport i 2020 steg med 56,3 procent i forhold til året før.

Den aggressive genopfyldning af Kinas svinebedrifter sidste år samt den store sojaimport vil føre til en vækst i svinekødsproduktionen på cirka 10 procent i 2021, lyder det i en Rabobank-prognose. Det vil ifølge prognosen skubbe landets import af kød ned med helt op til 30 procent.

vjg 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også