Wehlast: Danish Crowns fremtidsplan er defensiv og skaber usikkerhed

Det ærgrer forbundsformanden i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, at Danish Crown opgiver troen på, at flere danske grise kan ende på danske slagterier. Det skriver han i en kommentar på fødevareforbundets hjemmeside.

Formanden for NNF mener, at Danish Crowns nye store plan vil føre til, at Danmark mister arbejdspladser. Foto: Colourbox.

Formanden for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, er ikke synderligt begejstret for Danish Crowns nye store koncernplan »Feeding the Future«. 

- Dét der dog bekymrer mig mest ved den fremlagte fremtidsplan, er den defensive holdning til udviklingen af danske slagterier. Danish Crown regner med at fastholde det nuværende antal slagtninger. Men kun halvdelen af de grise, der bliver født i Danmark, ender i hænderne på de danske slagteriarbejdere. Resten bliver kørt ud af landet. 15 millioner danskfødte grise, bliver hvert år eksporteret til udlandet, skriver Ole Wehlast i en kommentar på NNF’s hjemmeside.

- Tænk, at stå og kigge på råvarerne, og så sige »nej tak« til muligheden for at skabe endnu flere danske arbejdspladser. Det er lige præcis dét Danish Crown gør, når de ikke forsøger at få de danskfødte grise til at blive i Danmark, fortsætter han.

Svær klimakamp

Derudover er formanden harm over, at han mener, at den politiske kamp om at sikre danske arbejdspladser i klimatiltag bliver svær at føre sammen med Danish Crown nu.

- Vi opgiver aldrig kampen for at sikre vores medlemmer gode, sikre arbejdspladser, men vi kæmper helst skulder ved skulder med dem, der har samme mål, som vi har. Og hvis Danish Crown og deres ejere kvitterer for vores samarbejde ved at sænke ambitionerne for udviklingen i danske slagterier, og opfostre grise, der bliver sendt til udlandet, inden de bliver til danske arbejdspladser, så kunne det se ud som om, at vi ikke har samme mål, når alt kommer til alt. Danske grise skal slagtes i Danmark. Og hvis Danish Crown og deres ejere ser anderledes på den sag, så har vi ikke længere et fælles standpunkt i forhold til klimadiskussionen, skriver Ole Wehlast.

Han roser dog, at koncernen planlægger investeringer på mellem fire og fem milliarder blandt danske landmænd samt et tocifret milliardbeløb investeret i Danish Crown selv. 

- Jeg tror, at Danish Crown kan gøre deres ejere en kæmpe tjeneste ved at sikre, at der kommer danske arbejdspladser ud af landbruget, for kun på den måde kan befolkningen se de positive sider af et stort og effektivt dansk landbrug. Investeringerne bør derfor for så vidt muligt ligge i Danmark, og ikke i udlandet, som jeg desværre læser, er koncernens plan, skriver formanden.

Læs også