Udvidet godkendelse af PCV2-vaccine
MSD Animal Healths intradermale vaccine mod PCV2 har nu fået en udvidet godkendelse og kommer dermed til at gælde både smågrise, gylte og søer.

MSD Animal Health har nu fået udvidet deres danske godkendelse for Porcilis PCV ID i Danmark. Med godkendelsen bliver det således muligt at vaccinere alle søer og grise i farestalden på én gang. Arkivfoto
MSD Animal Health har nu fået udvidet deres danske godkendelse for Porcilis PCV ID i Danmark.
Produktoplysningerne indeholder nu information om, at alle grise fra tre uger, samt drægtige og diegivende søer, må vaccineres mod PCV2. Med godkendelsen bliver det således muligt at vaccinere alle søer og grise i farestalden på én gang. For bedriftsejeren kan det betyde øget trivsel og produktion i besætningen og et mere stabilt so-hold.
Det oplyser MSD Animal Health i en pressemeddelelse.
Derudover indeholder produktoplysningerne nu også information om, at hale-området er godkendt som anbefalet injektionsområde. Den udvidede godkendelse gælder dog ikke anvendelse af vaccinen til orner.
Nålefri vaccination
Porcilis® PCV ID-vaccinen kan gives nålefrit og beskytter besætningen mod den smitsomme infektionssygdom Porcine Circovirus type 2 (PCV2), der kan ramme grise i alle alder, og som kan nedsætte produktiviteten i besætningen:
- PCV2-infektion i besætningen påvirker velfærden og kan samtidig koste dyrt på produktiviteten, både i form af højere dødelighed, langsommere tilvækst og øget foderforbrug, fortæller Peter Astrup, dyrlæge og teknisk chef for svin hos MSD Animal Health, og tilføjer:
- Dertil har man som bedriftsejer en større arbejdsglæde, når man arbejder med sunde dyr. Ikke kun fordi det har et økonomisk aspekt, men også fordi det er frustrerende at arbejde med dyr, der ikke trives. Derfor har det også stor betydning, at bedriftsejeren kan benytte sig af en nålefri vaccine, da det er en velfærdsmæssig bedre metode at vaccinere på.
Reducer tidlige infektioner
PCV2-smitten i besætningen kommer ofte fra søerne, da de kan have PCV2 uden synlige symptomer, men hvor smitten fortsat kan videregives til pattegrisene, hvilket vil få betydning for produktiviteten i besætningen.
- PCV2 er desværre forsat at finde i mange grisebesætninger, men med den udvidede godkendelse får griseproducenten endnu et værktøj i kampen mod infektionen. Nu kan alle grisene i farestalden vaccineres på én gang. Det giver ikke kun en lettere arbejdsgang i grisestalden, men også en større beskyttelse i den første levetid hos fremtidige smågrise, fortæller Peter Astrup og uddyber:
- For at komme PCV2-virussen til livs i besætningerne, er en målrettet indsats afgørende. Og nu hvor der ikke længere er vaccineforbehold for alder og produktionsstatus, er der gode muligheder for at minimere risikoen for at smågrisene får PCV2, og dermed kan man mindske dødeligheden samt øge tilvæksten.
Vaccinér avlsdyrene ved halen
Indtil nu har de godkendte anbefalinger til injektionsområder for Porcilis® PCV ID været de traditionelle steder på grisen - på siden af dyrets hals, langs muskulaturen i dyrets ryg eller på dyrets bagben. Med den opdaterede godkendelse af vaccinen er området omkring halen (perianalområdet) hos søer og gylte nu også blevet en godkendt anbefaling.
- Erfaringer fra udlandet viser, at søer og gylte er nemmere at vaccinere i perianalområdet, specielt hvis dyrets opmærksomhed er på foder eller andet foran dyret. For eksempel kan vaccination på halsen af en so udgøre en risiko for at komme galt afsted, ved at få hænderne i klemme eller blive bidt, hvorimod området omkring halen sjældent udgør samme risiko, fortæller Peter Astrup og slutter:
- Det har været et stort fremskridt at kunne udbyde vores PCV2-vaccine til intradermal, nålefri administration, da dyret dermed oplever vaccinationen som mindre smertefuldt og skræmmende, ligesom det nålefri alternativ resulterer i mindre stress og roligere adfærd hos grisene ved vaccination. At vi nu også har mulighed for at tilbyde vaccinen til brug ved perianalområdet, og til drægtige og diegivende søer, kommer til at få stor betydning for griseproducenter og den generelle trivsel i deres besætninger.