Vigtigt at have strategien på plads
I de første to år som selvstændig har nøgleordet for Troels Bang Andersen, Eltvedgaard, været strategi. Ikke blot virksomhedsstrategi men også familiestrategi.

Eltvedgaard er bygget i etaper men oprindeligt som et barmarksprojekt. En ejendom, som passede til Troels Bang Andersens fremtidsplaner, og der er gode udvidelsesmuligheder. - Der er plads til 2.000 søer, hvis jeg vil, og det sikrer, at jeg også kan have virksomhed her om 20 år, fortæller Troels Bang Andersen. Foto: Line Brusgaard
- Heldet har været med os med timingen med at starte op. Sådan lyder det fra Troels Bang Andersen, der kan se tilbage på godt to år som selvstændig svineproducent.
Den 1. december 2019 købte han i fri handel svineejendommen, Eltvedgaard, ved Højrup tæt på Hirtshals. Og LandbrugNord har sat den unge landmand stævne for at høre, hvordan det har været at etablere sig som selvstændig.
- De to første år har været fine, og vi har allerede fra dag et fået skabt lidt frirum, lyder det fra Troels Bang Andersen og hentyder til, at det har været fornuftige år at være svineproducent i.
Selvom det kunne friste at gå ud og bruge penge på at få lavet en hel masse, har Troels prioriteret at få afdraget gæld.
- Det er alfa og omega, at vi har noget bufferkapacitet på kassekreditten – og de ting, der er blevet gjort på bedriften, har været nødvendige at få gjort og noget, der gavner virksomheden i den sidste ende, lyder det.
Han lægger ikke skjul på, at det nok ville have set lidt anderledes ud, hvis det var i dag, at han skulle ud at købe sin første ejendom, hvor svinepriserne har taget et voldsomt dyk.
- Det er først nu, at vi bliver rigtig udfordret, indrømmer han.
Stor omvæltning at blive ejerleder
For Troels har det været det naturlige valg, at han skulle ende som selvstændig svineproducent. Grise har været en del af hverdagen lige fra barnsben, hvor forældrene havde grise og til nu, hvor han selv står med en svinebedrift med 800 søer og salg af 30 kilos grise.
Der er 90 hektar til Eltvedgaard, og i alt dyrkes 170 hektar.
- Det her var min drøm, og det er det, jeg er gået efter, fortæller Troels Bang Andersen, som blev agrarøkonom fra Vejlby i 2015.
Inden købet af Eltvedgaard arbejdede Troels som driftsleder i fire år på en anden svineejendom. Her fik han noget erfaring – ikke mindst med ledelse, hvilket han ser som en stor fordel, og noget han anbefaler alle, der gerne vil ud at være selvstændige.
- Her fik jeg lov at prøve kræfter med at stå for nogle medarbejdere og driften i samarbejde med chefen. Jeg fik også lov til at sidde med i gårdrådet. Det har klædt mig bedre på i forhold til at tænke strategi, og hvordan man kan drive virksomhed, fortæller Troels Bang Andersen og tilføjer:
- Og som nyetableret kan jeg se, at der er kæmpe forskel på at gå på arbejde og bare køre hjem, hvor chefen tager de sidste beslutninger til, hvor man selv står med hele ansvaret – altså at gå fra at være driftsleder til ejerleder.
Værdifuld sparring
Konceptet med gårdrådet er noget, som han har taget med videre til Eltvedgaard, hvor han fra dag et har haft et advisory board, som mødes på bedriften fire gange om året.
- Vækstfonden, som har været med inde over finansieringen, stiller som krav, at man skal have det, men jeg har nu egentlig haft det lidt sådan hele tiden, at det skulle jeg have, for jeg kunne se, at den sparring, man får udefra, er værdifuld, siger Troels Bang Andersen og pointerer:
- En fejl kan hurtigt koste en million, og omvendt kan du også gå ud og tjene en million. Det er sådan noget, de er med til at stille skarpt på og har skubbet mig i den rigtige retning, så det har i hvert fald for mig været godt.
Troels Bang Andersen bruger LandboNord til meget af sin rådgivning, men har helt bevidst valgt nogle andre til advisory boardet, hvor man sidder to år ad gangen, hvor man så er på valg.
- Den ene er Ivan Damgaard fra Seges, som er formand. Han er god til at tage helikopterblikket. Den anden er min storebror Flemming Bang, som er selvstændig med grise og i gang med at tage en bestyrelsesuddannelse. Han har været med det seneste år og er rigtig god både til selv at drive virksomhed og koble tingene til praksis, som kan skabe resultater ude i stalden, fortæller Troels.
Derudover er der en åben stol – alt efter temaet bliver en fjerde person inviteret med til hvert møde. Det kan for eksempel være økonomikonsulenten eller dyrlægen.
- Jeg har brugt advisory boardet til at få mig løftet op. Jeg er meget faglig og kan godt lide at gå ud og lave noget. Men jeg skal jo også have kontoret passet. Og det er noget, vi har haft meget fokus på. Og selvom vi har kørt i to år nu, er der stadig meget at lære, understreger Troels.
Strategien skal være på plads
Et andet område, der har været arbejdet meget med i de to første år sammen med advisory boardet, har været at få strategien for virksomheden på plads.
- Vi har ikke helt lavet vores exitstrategi endnu, men det er også noget af det, vi kigger på, siger Troels Bang Andersen.
Han peger på, at det godt kan være, at det ikke lige er det, man starter op med. Men han tror, at det er godt, at man er bevidst om, hvilke håndtag, man skal rykke i, hvis man er på vej i den forkerte retning – og hvor langt vil man trække det?
- Altså lige nu er vi inde i lavkonjektur, hvor det er lidt træls. Lad os nu sige, at det hele falder i kælderen det næste halve år og bliver rmere træls, så skal vi også kunne træffe en beslutning. Der er ingen grund til at grave hullet større, fastslår Troels.
Men indtil videre mener han stadig, er der er en fremtid for bedriften, og at det er vigtigt hele tiden at have målet og vejen derhen for øje.
- Vi har mange pejlemærker at gå efter. Og jeg bruger advisory boardet eller andre til at rette ind. Jeg er meget bevidst om at få de kompetencer ind, der kan hjælpe mig, fortæller Troels Bang Andersen, som også er med i en ledelseserfagruppe fra sin tid som driftsleder.
Erfragruppen, der er på tværs af driftsgrene, mødes to gange om året og er afsted i to dage. Det er noget, Troels finder givtigt, men han kan også sagtens se sig selv i en erfagruppe uden for landbruget.
- Jeg kan godt se mig selv kigge lidt ud af. Landbruget lever lidt i sin egen bobbel – så vi kan lære noget af andre virksomheder, mener han.
Familien kom i fokus
Udover virksomhedsstrategien mener Troels Bang Andersen, at det er utrolig vigtigt, at der er en familiestrategi. Er basen ikke på plads, og det familiemæssige ramler, kan det hele være lige meget.
- Man har altid nogle opstartssår, hvor man skal bevise, at man kan det her – det handler om at skabe en sund virksomhed, understreger Troels Bang Andersen og tilføjer:
- År et, der arbejdede jeg bare og kunne det hele selv, men på et tidspunkt bliver man træt, og så har jeg lært, at man skal være god til at tage imod, fortæller han og fortsætter:
- Der var dygtige folk, da jeg kom, men man skal også være god til at slippe det, og det er jo en øvelse i sig selv.
Den tidligere ejer var ansat på bedriften de to første år, og det var også de samme medarbejdere, som fulgte med, så der var stabilitet i medarbejderflokken, hvilket ifølge Troels var en kæmpe hjælp.
Alligevel blev han udfordret på at slippe lidt af tøjlerne, da han og kæresten blev forældre til sønnen Theodor i november 2020.
- Han blev født 10 uger for tidligt, og vi var indlagte med ham i to måneder. Der blev jeg tvunget til at lægge ansvar over på medarbejderne, og jeg fandt ud af, at jeg var blevet for meget den bærende del af virksomheden, fortæller Troels.
Omstændighederne har gjort, at der er blevet øget med en halv mand i stalden – også kompetencemæssigt. Selvom det koster, ser Troels Bang Andersen det som en god investering.
- Lønbudgettet er øget med en krone pr. gris, fortæller Troels Bang Andersen og fortsætter:
- Men jeg skal også være sikker på, at de medarbejdere, der er her, kan tage tjansen i tre uger, hvis det bliver nødvendigt.
Medarbejderne kender planen
Der bliver holdt ugentlige leanmøder i stalden, og Troels Bang Andersen sørger for, at de fem medarbejdere er godt klædt på både med, hvad der sker i stalden og det familiemæssige, som har ændret sig det seneste års tid.
- De har fuldstændig ro i maven med, hvad vi gør – de er informeret hele vejen igennem – det kan vi se, at de sætter pris på, fortæller han og tilføjer, at det giver fleksibilitet begge veje.
Det handler desuden om at skabe en attraktiv arbejdsplads. For Troels er det blandt andet vigtigt at udvikle medarbejderne i den rigtige retning, og at de har de rette rammer til at udføre deres arbejde i.
- Min opgave er at lede og fordele, kan jeg få det til at fungere, har jeg succes, siger han.
En ting, Troels Bang Andersen også har fundet vigtig at investere i, er ugentlig danskundervisning til fire af de ansatte, som kommer fra henholdsvis Afrika og Ukraine.
- Det gør, at vi får løftet alle folk, og de forstår hinanden bedre, uddyber han.
Derudover skal der være plads til, at alle medarbejdere kan holde ferie.
Et godt arbejdsmiljø og et stabilt folkehold gør ifølge Troels Bang Andersen netop, at det er muligt at kravle op i helikopteren og udvikle virksomheden i den rigtige retning.
Er basen ikke på plads, og det familiemæssige ramler, kan det hele være lige meget.
Troels Bang Andersen, svineproducent
Derfor blev det Eltvedgaard
Eltvedgaard er bygget i etaper men oprindeligt som et barmarksprojekt. En ejendom, som passede til Troels Bang Andersens fremtidsplaner.
Udover et godt lokalmiljø og en beliggenhed tæt på motorvej, som gør det nemt for kæresten Mia at komme på arbejde, faldt valget af Eltvedgaard blandt andet på grund af gode udvidelsesmuligheder.
- Der er plads til 2.000 søer, hvis jeg vil, og det sikrer, at jeg også kan have virksomhed her om 20 år, fortæller Troels Bang Andersen og tilføjer:
- Rammerne var til stede her. Der var et godt fundament at arbejde videre fra.
Derudover var det for ham og Mia vigtigt, at der var et godt stuehus, så der ikke skulle investeres her. I stedet er der renoveret i staldene, så de fungerer optimalt i dagligdagen.
For Troels og kæresten Mia er det desuden vigtigt, at der er plads til at holde ferie og weekender fri. Og det var derfor et krav, at ejendommen skulle have en størrelse, så der kunne være fire til fem mand ansat.
I dag er der fem mand i stalden plus lidt løshjælp i marken i sæsonen.
Med marken er der en femårs strategi. Og som det er nu, er det lidt maskinerne, der bestemmer, hvor mange kræfter Troels Bang Andersen selv vil lægge der.
- Vi vil ikke ud at investere i nye, store maskiner. Det er der ikke jord nok til, men så vil vi lade maskinstationen tage nogle af de tunge opgaver, fortæller han.
På sigt kan det dog være en mulighed at tilkøbe noget mere jord, hvis det bliver muligt.
- Vi blander selv foder til smågrisene, så vi vil gerne være mere selvforsynende, hvis vi skal være her om 10 år, siger Troels Bang Andersen.