Grisenotering stiger for første gang i 37 uger

Danish Crown hæver noteringen for grise med 20 øre. Det sker efter fire ugers stagnering.

37 uger.

Så længe skulle der gå, fra Danish Crown toppede med en notering på 11,90 kroner i uge 23 i 2021, til noteringen igen skulle stige. Denne gang fra 7,90 til 8,10 kroner.

Danish Crown skriver nemlig i deres ugentlige markedsberetning, at det første signal om en vending nu er en realitet på det europæiske marked for grisekød. Udbuddet i Europa er faldende, og det løfter priserne.

- Armlægningen mellem sælgere og indkøberne er nu i gang. For første gang siden midten af maj sidste år er det nu sælgerne, der har et lille overtag. Det er en unormal lang periode, hvor markedet har været entydigt imod slagterierne, så derfor er vores sælgere forberedte på, at de vil møde modstand i markedet i den kommende tid, siger Kasper Lenbroch, der er kommerciel direktør i Danish Crown.

Det er først og fremmest priserne på skinker med ben og hele forender, der har flyttet sig. Det er et marked, der drives af virksomheder, der enten er specialiseret i at udbene delstykker for at sælge kødet videre til forarbejdningsindustrien eller forarbejdningsvirksomheder, der har deres egen udbeningsafdeling. Samtidig er der en god efterspørgsel på brystflæsk, mens priserne på nakker, kamme, bove og bacon er stabile.

- At vi ser et skift i stemningen nu, kan meget vel skyldes en forøget rejseaktivitet i de seneste uger, efter alpelandene i vid udstrækning har åbnet for skituristerne, for det sætter gang i salget på alt fra motorvejsrestepladser til restauranterne på skisportsstederne. Samtidig ser det ud til, at Tyskland er ved at være klar til en omfattende genåbning, og hvis vi så samtidig får et tidligt og varmt forår i Syd- og Mellemeuropa, så vil det vil også stimulere efterspørgslen, siger Kasper Lenbroch.

Til markederne udenfor Europa er der et godt salg til Japan, mens indkøberne i Kina fortsat koncentrerer sig om de klassiske Kina-varer.

Indhenter slagtepukkel

Ifølge Danish Crown blev tilmeldingen til indeværende uge som forventet i prognosen, og antallet af udsatte grise er nu lige under, hvad der svarer til fem dages gennemsnitlig slagtning på Danish Crowns slagterier.

- I næste uge er der god kapacitet, og med den forventede tilmelding betyder det, at det forventes, at antallet af udsatte grise reduceres yderligere, skriver de om slagtesituationen.

Noteringen for søer er uændret i uge 8.

Læs også