HR-konsulent greb selv kedeldragten, da kunde akut manglede hænder
For HR-konsulent Søren Østerbye blev det til et par anderledes dage på »kontoret«, da en fynsk svineproducent akut manglede medarbejdere, og der ingen vikarer var at få.

Forleden brændte det virkelig på hos en nordfynsk svineproducent, da han akut manglede hænder, men så trådte HR-konsulent Søren Østerbye til. Foto: Søren Østerbye
Forleden brændte det virkelig på hos en nordfynsk svineproducent. Flere forskellige uheldige omstændigheder betød, at han pludselig kortvarigt var tre medarbejdere nede i bemandingen, og de forskellige vikarbureauer kunne ikke hjælpe med så kort varsel.
- Kunden kontaktede så os hos Velas. Vi sidder jo normalt og rekrutterer medarbejdere for vores kunder i landbruget, så vi tog fat i vores kontakter og hjalp med at søge i øst og vest efter mulige løsninger. Ingen kunne imidlertid hjælpe med så kort varsel, fortæller HR-konsulent Søren Østerbye, der forklarer nærmere, at kundens resterende medarbejdere naturligvis gav den en kæmpe skalle, men at kunden var bekymret for, at den manglende bemanding sled for hårdt.
Konsulenter med praktisk erfaring
Da det var en helt ekstraordinær situation, blev der derfor tænkt kreativt hos rådgivningscenteret. Overvejelserne gik på, om Velas mon i egne rækker havde medarbejdere, som kunne levere kompetencerne og skubbe egne opgaver, så det kunne lade sig gøre at træde til?
Faktisk bød to af husets rådgivere, med masser af praktisk, faglig ballast, sig til. Derfor trak Søren Østerbye, som i det daglige arbejder med rekruttering og ledelsesrådgivning, i overalls et par dage for at passe grise.
- Jeg endte med at være i stalden både torsdag og fredag og igen den efterfølgende tirsdag, hvor jeg hjalp til med det, der manglede. For det var hænder, der manglede, påpeger Søren Østerbye, der både fik genopfrisket opgaverne i forhold til at inseminere, kastrere, flytte søer og behandle nyfødte grise.
- Ja, jeg kom til at gå til hånde lidt over det hele, og da vi nåede fredag eftermiddag, var vi godt med igen, lyder det fra Søren Østerbye, der samtidig kan fortælle, at bedriften igen er to medarbejdere oppe, ligesom en ny elev skal starte, inden sommeren er omme.
Arbejdet ligger på rygraden
- Jeg synes da, at det er fedt, at der er ressourcer til, at der lige bliver talt sammen på tværs af afdelingerne, i den her situation mellem svine- og rekrutteringsafdelingen, så vi akut kan hjælpe en kunde i sådan en situation, påpeger Søren Østerbye, der selv er tidligere svineproducent, hvorfor opgaverne med dyrene stadig ligger på rygraden.
- Det er da sjovt lige at komme ud i staldarbejdet igen, for det er alligevel 10 år siden, at jeg sidst rigtig har passet grise.
Det er nu seks måneder siden, at Søren Østerbye blev ansat som HR-rådgiver i Velas i Vissenbjerg, hvor han blandt andet rådgiver landmænd om ledelse og har speciale i fastholdelse af medarbejdere.
Søren Østerbye, der er opvokset i og stadig bor i Tommerup, hvor han tidligere havde en smågriseproduktion, har en cand.merc. i forretnings- og markedsudvikling.
Siden har han brugt sine evner til blandt andet rekruttering og ikke mindst ledelse samt fastholdelse af medarbejdere. Efter uddannelse har han arbejdet med alt fra eksportsalg af smågrise til trivselsundersøgelser og ikke mindst ledelse af medarbejdere. Og det er netop også en af de ting, han som ny løn- og HR-rådgiver i Velas skal hjælpe landmændene med.

Det er nu seks måneder siden, at Søren Østerbye blev ansat som HR-rådgiver i Velas i Vissenbjerg, hvor han blandt andet rådgiver landmænd om ledelse og har speciale i fastholdelse af medarbejdere. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
- Landbruget er et andet sted end for 10 år siden, hvor man stort set altid kunne få nye hænder ind, hvis man pludselig manglede. Nu kræver det, at man fastholder og udvikler medarbejderne mere, end man har gjort hidtil, siger Søren Østerbye og fortsætter:
- Det er et område, vi er nødt til at sætte fokus på, nu hvor den gode arbejdskraft ikke længere hænger på træerne.
Fokus på ledelse
Søren Østerbye peger på, at det især nu er vigtigt at have fokus på ledelsen på bedriften. Det har nemlig været et område, der er faldet i baggrunden set i forhold til grise pr. årsso og mælkeydelse.
- Det er nemt at udstikke et tal og sætte et mål om, at vi skal nå 35 grise pr. årsso. Men det er straks sværere at give medarbejderne ejerfornemmelser af målet og få alle til at trække i samme retning. Netop det kan jeg hjælpe landmændene med, siger Søren Østerbye.
Hjælper ukrainere
Da krigen brød ud i Ukraine, og Velas stod klar med et team af medarbejdere til at hjælpe ukrainere, som er kommet til Danmark på grund af krigen, blev Søren Østerbye en af de bærende kræfter.
- Der er mange landmænd, der er blevet involveret i at få deres medarbejderes familiemedlemmer til landet, fortæller Søren Østerbye.
Derfor har han brugt en del af sin tid på at hjælpe ukrainere med at komme i gang i Danmark. Det er alt fra at kortlægge, hvilke myndigheder de skal i kontakt med i forhold til deres situation, og hvordan særloven fungerer. Samtidig hjælper han også landmændene med at opstarte nye ukrainske medarbejdere og med at finde nye medarbejdere til at besætte de tomme pladser på bedrifterne.