Permeat - et sukkerholdigt biprodukt fra mejeriindustrien - har potentiale til at blive en værdifuld foderingrediens til smågrise. AU-forskere deltager i et nyt GUDP-projekt, som skal udvikle produktet og teste den forventede positive effekt på smågrises tarmsundhed.
Mange forskere har i lange tider arbejdet på at hjælpe smågrise af med diarré ved frænning. Helst uden at bruge for meget antibiotika.
Nu håber forskere ved Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet at kunne komme med en ny innovativ løsning. Det skal ske ved hjælp af stoffet Permeat, et reststof fra mælkeproduktionen.
Det skriver instituttet i en ny publikation. I GUDP-projektet YeastHeath skal permeat laves om til et gærprodukt via en fermenteringsproces, som derefter skal bruges som tilskud til smågrise.
- Vi vil lave forsøg med grise, hvor effekten af gærproduktet undersøges i smågrise, der bliver eksperimentelt inficeret med E. coli, og om gærproduktet kan reducere eller forhindre kolonisering af E. coli i tarmen og diarré, fortæller Nuria Canibe, der er ansvarlig for forsøget, i en meddelelse.
5 millioner i støtte
Hun tilføjer, at man også vil undersøge effekten af gærproduktet på grisenes tarmsundhed ved at tage prøver fra forskellige dele af tarmen fra grise, der går i en besætning, som er et mere »udfordret« miljø, der afspejler praksis.
Projektet, som AU gennemfører i et samarbejde med LactoLink, R2 Agro, Seges Innovation og BCE-Aarhus Universitet, kommer til at foregå på Forskningscenter Foulum, og har fået små 5 millioner kroner i støtte fra GUDP-midlerne.
Ifølge Landbrugsstyrelsen forventes det, at produktet vil bidrage til at afhjælpe fravvænningsdiarre med op til 25 procent, hvorved antibiotikaforbruget reduceres, og smågrisenes sundhed og velfærd forbedres.