Kritiske andelshavere i DC bløder op i forhold til »en-mand-en-stemme«: - Det er ikke længere et kardinalpunkt
Opgør med »en mand, en stemme« er ikke længere et kardinalpunkt, fordi Danish Crown har sat gang i en undersøgelse blandt andelshaverne. Det er de kritiske andelshavere tilfredse med, hvis konklusionerne på undersøgelsen bliver offentliggjort på kredsmøderne i december. Andelshaverne ser dog stadig gerne, at en række poster i bestyrelsen bliver udskiftet.

- Om forandringen ender med at føre til et opgør med »en mand, en stemme« er ikke så vigtigt for os. Der er som bekendt mange veje til Rom, og det væsentlige for os er ønsket om markant forandring i Danish Crown, siger Peter Kjær Knudsen. Arkivfoto: Morten Ipsen
Initiativgruppen blandt de kritiske andelshavere i Danish Crown påpeger, at de ønsker nye kompetencer og en øget professionalisering af andelsselskabet. Og ifølge gruppen starter forandringen først og fremmest med nye mennesker.
- Der skal konkrete forandringer til. Vores formand har været i bestyrelsen i mere end 22 år. Måske er tiden inde til, at han bliver skiftet ud. Også andre steder er det værd at se, om hele Danish Crown kunne have godt af nye personer om bordet. Og en åben og ærlig drøftelse af, hvad der egentlig skal til for, at man for eksempel kan vælges til kredsbestyrelserne og derigennem gå hele vejen til A/S-bestyrelsen, lyder det fra Peter Kjær Knudsen og Mads Rauff-Bjerre i en meddelelse.
De er talsmænd for en række af landets største svineproducenter, der 10. oktober holdt stormøde på Bygholm Landbrugsskole.
De påpeger, at danske svineproducenter er blandt de dygtigste i verden, men at de trods dette får den laveste pris i Europa per kilo.
Nok er nok
- Vi mener, at nok er nok nu. Derfor tog vi initiativ til et stormøde i oktober, hvor cirka 350 landmænd, der tilsammen leverer mere end 50 procent af den samlede griseproduktion i DC, deltog. Her havde vi en god debat, og vi glæder os til at høre endnu mere om, hvad andelshaverne mener, når konklusionerne fra DC’s undersøgelse er offentliggjorte, lyder det i en pressemeddelelse fra Peter Kjær Knudsen og Mads Rauff-Bjerre, der er talspersoner for initiativgruppen.
- Om forandringen ender med at føre til et opgør med »en mand, en stemme« er ikke så vigtigt for os. Der er som bekendt mange veje til Rom, og det væsentlige for os er ønsket om markant forandring i Danish Crown. Vejen dertil må vi sammen drøfte åbent og finde konsensus om, så alle andelshavere – store som små – kan se sig selv sammen i fremtidens Danish Crown. Vi mener, at vi er sammen om at skabe forandringen og succeserne i fremtiden.
Overfor Effektivt Landbrug uddyber Peter Kjær Knudsen, at det ikke er et kardinalpunkt med »en-mand-en-stemme«, fordi alle svineproducenter i landet i bund og grund har det samme mål.
- Vi skal hjælpe Danish Crown til at performe bedre slet og ret. Og vi skal være mere engagerede omkring Danish Crown som andelshavere, siger han.
- Vores mål er jo stadigvæk, at vi får en generalforsamling, hvor vi stemmer de bestyrelsesmedlemmer ind, der skal være i A/S'et. Sådan så vi får et mere engageret ejerskab, hvor der kan være en bestyrelse, som kan stå på mål for det, vi som andelshavere kræver. Og der er vi jo slet ikke endnu, men det er jo så der, vi håber, at den her spørgeundersøgelse vil pege i den retning, at man er med til at vedtage det, siger Peter Kjær Knudsen.
Forandring kommer ikke af sig selv
Ifølge initiativgruppen er Danish Crown er ikke fulgt med tiden, og f.eks. har ejerstruktur ikke været drøftet i mere end ti år.
- Vi mener, at andelstanken lider i Danish Crown, og alt for meget handler om »slagteriet først«. Men slagteriet eksisterer nu først og fremmest kun på grund af andelshaverne. Derfor er vi meget tilfredse med, at Danish Crown har sat en spørgeskemaundersøgelse, herunder 80 kvalitative interviews, i gang blandt andelshaverne. Og vi har en klar opfordring til Danish Crown om ikke at holde for længe på konklusionerne, siger Peter Kjær Knudsen og Mads Rauff-Bjerre.
Så vidt initiativgruppen er orienteret, skal konklusionerne fra spørgeskemaundersøgelsen behandles på det kommende repræsentantskabsmøde i slutningen af november. Initiativgruppen imødeser offentliggørelse af konklusionerne på de kommende kredsmøder i december.