Tirsdag den 27. februar er der årsmøde for griseproducenter, og – ligesom de foregående år – lover griserådgiverne hos VKST, at mødet vil blive spækket med spændende faglige indlæg.

Årsmødet begynder officielt klokken 15, og der indledes med beretninger fra Keld Sommer, afdelingsleder i VKST, inden økonomirådgiver Casper Elkjær Christensen giver et økonomisk overblik.

Der er også et indlæg, der handler om, hvordan man kan tiltrække unge mennesker til griseproduktionen. Det bliver med besøg af to elever og en driftsleder, Maja Blaabjerg, som deler tankerne om at være en fremragende læreplads.

Spor 1 med økonomi

Efter en pause fortsætter årsmødet i to forskellige spor, som har fokus på henholdsvis økonomi og liv.

Økonomidelen begynder med et indlæg fra Casper Elkjær Christensen og Finn Skotte, økonomirådgivere hos VKST, der kommer ind på, at den grønne omstilling hos forbrugerne betyder faldende forbrug af grisekød pr. indbygger i Europa i de senere år.

- Det må formodes, at denne omstilling vil fortsætte, lyder det fra de to VKST-rådgivere, der vil forsøge at give gode svar på relevante spørgsmål: Skal vi skynde os og lukke dansk griseproduktion? Kan man lave et godt økonomisk afkast i et vigende marked? Hvordan lægger vi en rigtig strategi?

Med udgangspunkt i en aktuel investeringscase vil Finn Skotte – sammen med griseproducent Michael Rasmussen – også diskutere forventninger til markedsudviklingen og økonomiske forventninger til fremtidigt afkast.

Spor 2 med liv

Liv er nøgleordet på spor 2. Her handler det om, hvordan øget overlevelse i griseproduktionen skaber arbejdsglæde i stalden og kan måles direkte på bundlinjen.

Der vil blive sat fokus på, hvordan overlevelsen kan forbedres i griseproduktionen i form af god ledelse, bedre struktur, rettidig omhu og godt samarbejde i de enkelte staldafsnit.

Griserådgiver Gitte Hansen, VKST, vil blandt andet komme ind på indretning og placering af antal sygestier, rutiner for opsyn, oplæring af nye medarbejdere, systematisk indsamling af data og intern opfølgning i besætningen.

Chefdyrlæge, Claus Heisel, LVK, vil endvidere beskrive, hvordan et godt samarbejde kan struktureres mellem dyrlægen, besætningens ejer og ansatte med fokus på øget overlevelse.

Politisk punktum

Efter aftensmaden samles deltagerne igen i én gruppe, der i løbet af aftenen præsenteres for to indlæg.

Først vil Christian Fink Hansen, direktør i Landbrug & Fødevarers sektor for gris, holde et indlæg, der handler om, hvordan man opnår gode resultater, som kan bruges på staldgangen og samtidig tager højde for landmandens bundlinje.

Årsmødet slutter med fokus på den politiske situation, og det står Søs Marie Serup for. Hun har mange års erfaring med politik – blandt andet som tidligere rådgiver for både Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen – og kommer omkring personer, temaer, styrkeforhold, strategier og et bud på fremtiden.

Tilmelding og yderligere information er via vkst.dk.