Afrikansk svinepest rammer flere steder i Kina

For anden gang på 14 dage er der konstateret afrikansk svinepest i Kina, der har verdens største bestand af slagtesvin. De to udbrud er sket med over 1000 kilometers afstand. Samtidig afviser EU at hjælpe Rumænien af med deres svinepest-problemer.

Afrikansk svinepest har plaget Østeuropa i løbet af 2018. Her ses indgangen til en svinefarm i Lithauen. Arkivfoto: Erik Hansen.

Et slagteri i byen Zhengzhou i den centrale Henan-provins i Kina blev torsdag lukket, efter at 30 slagtesvin var fundet døde af afrikansk svinepest. Det bekræfter det kinesiske landbrugsministerium overfor telegrambureauet Reuters. 

Dyrene var blevet transporteret fra Heilongjiang-provinsen nær den koreanske halvø og 1300 kilometer til slagteriet i Zhengzhou. Det nye udbrud er konstaret 900 kilometer fra det første udbrud, der blev konstateret i Liaoning-provinsen. 

Ved den lejlighed slog myndighederne 900 svin ned. Det var det første udbrud af afrikansk svinepest nogensinde i Sydøstasien. Der er over 433 millioner svin i Kina, der står for 25 procent af den globale svineproduktion.

Hogan afviser EU-hjælp til Rumænien

Et andet sted, hvor den frygtede svinesygdom har bidt sig fast, er i Rumænien, der har indrapporteret 675 tilfælde af afrikansk svinepest hos svin. Det er cirka 75% af alle udbrud blandt de østeuropæiske EU-lande i 2018.

Flere rumænske EU-parlamentarikere havde appelleret om hjælp fra EU til at hjælpe rumænsk landbrug med at klare situationen, men det afviser unionen. 

I et brev skriver EU's landbrugskommissær Phil Hogan, at EU's krisehjælpesystem ikke skal bruges til hjælp i situationen, da det er meningen, at de midler skal bruges »som en sidste udvej«.

De rumænske myndigheder har slået over 78.000 svin ned for at bekæmpe sygdommen.

Læs også