ASF i Belgien påvirker dansk svineproduktion

Fundet af afrikansk svinepest i Belgien får nu følger for svinepriserne i EU. Arkivfoto.
Udbrudet af afrikansk svinepest i Belgien får nu konsekvenser for priserne på svinekød i resten af EU, og altså også i Danmark.
I dag falder Nord-West noteringen med 2,50 euro til 32,00 euro, mens noteringen for 8-kilos grise falder med 1,40 euro til 21,00 euro.
Det er blot 18 måneder siden, at Nord West-noteringen lå på op mod 60 euro, men den øgede svineproduktion og senest fundet af afrikansk svinepest i Belgien har sat gang i et frit fald i priserne.
Da den frygtede svinesygdom blev fundet i Belgien, betød det et omgående stop for importen af belgisk svinekød i tredjelande som Japan og Kina. Og det kød, der ikke længere kan sælges der, er nu med at oversvømme EU, hvilket presser svineproducenterne yderligere.
Samtidig er efterspørgslen på slagtesvin faldet, da specielt tyske slagtesvineproducenter er bange for, at ASF snart kan komme til Tyskland. Det næsten panikagtige salg af belgisk svinekød sørger for uro og forstærker prisfaldet på kødmarkederne. Alt i alt er smågrisenoteringerne i frit fald og en yderligere prisreduktion har næsten ingen effekt på slagtesvineproducenternes købelyst. Markedet skal finde en ny bund nu. Det skriver Danske Svineproducenter mandag.
Ikke alt er gråt i gråt
På lidt længere sigt kan der dog også være gode nyheder på vej til danske smågriseproducenter fra det tyske. Det bunder i, at en ny ansøgning om fristforlængelse om kastration uden bedøvelse fra flere delstater fredag blev afvist af forbundsrådet. Det tyder på, at fristforlængelsen bliver mere og mere usandsynlig i Tyskland.
Status er p.t., at tyske svineproducenter ikke selv må gennemføre lokalbedøvelsen før kastrationen. Det tyske QS-system vil imidlertid acceptere eksportgrise fra Danmark, som er blevet bedøvet og kastreret af en dansk smågriseproducent, skriver producentforeningen.