Flere digitale muligheder styrker svinebranchen

Ø-Vet præsenterede på årsmøde ved Ringsted nye digitale tilbud som fjernkonsultation og videomøder, der vil lette hverdagen og øge overblik og effektivitet.

ÅRSMØDE Sørup Herregård ved Ringsted dannede for nylig rammen om Ø-Vets årsmøde, hvor dagens program bød på flere faglige nyheder fra såvel dyrlægernes eget team som fra de indbudte oplægsholdere.

Ken Steen Pedersen, administrerende direktør hos Ø-Vet, indledte dagen med introduktion til nye tilbud fra dyrlægeteamets eget hus – herunder en række digitale tiltag, der kan lette hverdagen og styrke den almene dyrlægerådgivning og gennemgang ude i besætningerne.

Analyse af forbruget

Ø-Vet har blandt andet i en årrække kørt med det, der kaldes MedReport International i flere udenlandske besætninger, hvor dyrlægerne på baggrund af den enkelte besætnings indtastede medicinforbrug i et excel-ark udarbejder analyser og en månedlig rapport over forbruget.

Med MedReport DK ønsker Ø-Vet også at tilbyde deres danske kunder en grundigere indsigt over forbruget i den enkelte besætning.

På den måde er det let at følge den løbende udvikling i medicinforbruget i mængde og kroner, mens værktøjet samtidig giver mulighed for anonymt at rangere og sammenholde niveauet med lignende besætninger.

Undersøgelse på distancen

Et andet tiltag hos Ø-Vet er video- og fjernkonsultation, hvilket allerede er i gang hos nogle af de større besætninger tilknyttet huset.

- Det ligger sådan i tidens trend, at alting bliver mere og mere digitaliseret, og med internet og 4G netværk, og med 5G netværk rundt om hjørnet, så er det med at være koblet op til besætningen allerede noget der, foregår, påpegede Ken Steen Pedersen.

Denne mulighed fører nu tanken videre til deciderede undersøgelser af dyr på distancen.

- Vi dækker efterhånden et stort område i Danmark, og for eksempel i forbindelse med transportegnethed bliver I forståeligt nok nogle gange i tvivl.

- Her kunne det være fint, hvis I kunne ringe op og vise videoen live, så vi på den måde kan se grisen gå og derudfra vurdere, om den er transportegnet eller ej, fortalte dyrlægen om tiltaget, der allerede har været afprøvet med positive resultater siden i sommer.

- Med en god videokvalitet kan man se rigtig mange ting på video, og det fungerer allerede for flere dyrlæger på hunde- og katteområdet. Vi tror, at det bliver fremtiden det her, understregede dyrlægen, der ser tiltaget som en hjælp i hverdagen.

Skræddersyet gårdundervisning

Gårdundervisning, som allerede er et velfungerende tilbud fra Ø-Vets dyrlæger, lod Ken Steen Pedersen også lige falde et par ord omkring.

- Vi afholder medicinhåndteringskurser og nu også kurser i kastration fra tid til anden, men der kunne godt være andre ting, der kunne være relevant ude på ejendommen, påpegede han.

Det kunne for eksempel være en flok medarbejdere, der godt kunne trænge til at lære lidt mere om håndtering af grise i farestalden eller om håndtering i sygestier.

- Her handler det om, at vi laver et skræddersyet kursus, hvor vi kommer ud i to timer, en dag eller hvad der nu skal til i den givne situation, og underviser jer og jeres folk, så det passer fuldstændig til jeres besætning. Det har vi rigtig gode erfaringer med rundt omkring, lød det fra Ken Steen Pedersen.

Læs også