Fremtidens svineproduktion skal have bedre farestier til løsdrift

Siden de første stier til løse søer blev bygget, har produktionen og kuldstørrelsen ændret sig. Nye stityper med supplerende ernæring skal sikre, at fremtidens svine-producent har de bedste forudsætninger for løsdrift i farestalden.

- De stier, vi har i dag, hvor vi kun begrænser soen i de første dage, er rigtig gode for so, grise og ansatte – men jeg kan også se, at vi ved bare at lave små nye detaljer og forbedringer, kan få en endnu bedre produktion.

Sådan lyder det fra svineproducent Jonas Würtz om udviklingen inden for stityper til løse søer. Også andre danske svineproducenter efterlyser endnu bedre inventar til løsdrift i farestalden.
Derfor har Seges Svineproduktion lavet et samarbejde med inventarproducenterne Jyden og Vissing Agro for at se på, hvilke muligheder der er for at videreudvikle farestier til løse søer.

- Målet er et mindre behov for flytning af pattegrise til ammesøer og i sidste ende at kunne hæve både overlevelsen og fravænningsvægten, så de i klimastalden kan klare sig bedre og have et sundere tarmsystem med nedsat risiko for fravænningsdiarré, siger Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker hos SEGES Svineproduktion.

De nuværende stier er designet til, at søerne går med 12-14 pattegrise, og her har man kun haft begrænset mulighed for opsætning af mælkeanlæg.

Samarbejdet mellem Seges Svineproduktion og inventarproducenterne har fokus på, at løse søer skal kunne passe flere af deres egne grise. Målet er, at soen skal kunne passe op til 20 pattegrise.

I konstant udvikling
Det er vigtigt, at dansk svineproduktion er i konstant udvikling, og selv tager initiativ til at gøre produktionen endnu bedre i forhold til blandt andet bæredygtighed, dyrevelfærd og medicinforbrug, mener Seges Svineproduktion.

- I samfundet omkring dansk svineproduktion – og europæisk svineproduktion for den sags skyld – sker der konstant en udvikling af forbrugernes ønsker og krav. Dem skal vi som branche følge for fortsat at kunne producere. Ikke betingelsesløst, men under forudsætning af at det ikke er på bekostning af dyrevelfærd – herunder særligt pattegriseoverlevelse – og vores konkurrencekraft, tilføjer Vivi Aarestrup Moustsen.

Samarbejdet mellem Seges Svineproduktion og svineproducent Jonas Würtz har indtil videre affødt to prototyper, hvoraf den ene har formået at fravænne 16,6 grise i snit pr. kuld.
Prototyperne er i øjeblikket i pilottest hos en række danske svineproducenter, som også i dag har stier til løse søer.

Læs også