Selvom der mod forventning er kørt færre svin gennem Ticans slagteri i Thisted i år, bliver kapaciteten de kommende måneder opgraderet til at kunne klare 300.000 flere slagtninger på årsbasis.
Selvom der ikke er kommet helt så mange grise igennem systemet i 2019, som man havde budgetteret med, er man alligevel så småt gået i gang med at geare op til at kunne slagte omkring 300.000 flere om året på Ticans slagteri i Thisted, fortæller direktør Niels Jørgen Villesen.
- Over de kommende seks-ni måneder får vi opdateret slagtekæden, så vi kan slagte 6-7.000 flere grise hver uge. Det kommer primært til at ske ved at udskifte gamle maskiner med nye og mere effektive versioner, mens vi også laver lidt om på designet af slagtekæden, så vi kan få grisene hurtigere igennem, forklarer Villesen, der satte sig i direktørstolen i maj måned, men kender virksomheden ud og ind efter mere end 20 års ansættelse – senest som økonomidirektør.
Mere effektiv
På slagteriet i Thisted er der de seneste år blevet slagtet omkring 1,9 millioner grise pr. år. Men det har altså været lidt lavere i år.
- De danske slagterier har samlet set fået 6-7 procent færre grise ind end sidste år. Faldet har ikke været helt så stort hos os, men det er stadig faldet, og vi havde budgetteret med vækst, fortæller Villesen, der de seneste måneder har kunnet lave så mange nye leverandørkontrakter, at en kapacitetsudvidelse altså er nødvendig.
Den begyndende udvidelse har allerede betydet 25-30 nye ansættelser i år, og Niels Jørgen Villesen forventer, at der kommer endnu flere medarbejdere til over den kommende tid.
- Det er ikke i slagteriet, at det kommer til at gøre den store forskel i forhold til ansættelser. De nye maskiner kommer til at betyde, at tingene går hurtigere, så den enkelte medarbejder også bliver mere effektiv. Men i pakkeriet og andre steder i virksomheden har vi fået brug for flere, for at kunne følge med, forklarer den administrerende direktør.
Attraktiv afregning
I en tid, hvor man andre steder i landet taler om at lukke slagterier, fordi der ikke er nok danske slagtesvin at tage af, ryster Niels Jørgen Villesen ikke det mindste på hånden over at investere et tocifret millionbeløb i en kapacitetsudvidelse.
- Danske slagterier står i en lidt svær situation, hvor vi på grund af reglerne ikke kan importere udenlandske dyr, men især Tyskland og Polen aftager mange danske smågrise og slagtesvin. Men vi har formået at finde frem til en model, som mange svineproducenter heldigvis synes er attraktiv, fortæller han.
- Hos os, skal leverandørerne ikke vente til årets udgang på deres restbeløb. Vi betaler 80 øre ved levering, og hvis beløbet så viser sig at skulle blive større, betaler vi det så ved årets udløb. Den afregningsmodel har tiltrukket flere nye leverandører, forklarer direktøren, der også arbejder med videre vægtgrænser end Danish Crown.
- Det gør det lidt mere fleksibelt for landmanden, konstaterer Niels Jørgen Villesen, der glæder sig over, at en benchmarkanalyse lavet af Svinerådgivningen for leverandørselskabet Dangris fortsat peger på Tican frem for Danish Crown – især i forhold til de tunge grise.
Puslespil
Nu ser Niels Jørgen Villesen frem til at få de nye maskiner sat ind. Det er som altid lidt af et puslespil i en virksomhed, hvor man ikke bare kan trykke på stopknappen i et par dage.
- Grisene kan ikke vente. De skal slagtes hver dag. Men sådan har det altid været med udvidelser i vores branche. Der må man smyge sig så godt, man kan og knokle på både aftner og weekend, når der skal installeres nyt materiel. Det er også derfor, det kommer til at tage de her seks-ni måneder, hvor det i en fabrikshal formentlig var gået stærkere, konstaterer han.
Tican Fresh Meat A/S
Den danske del af den tyske slagterikoncern Tönnies
Hovedsæde i Thisted og også et slagteri i Brørup
I Thisted slagtes der omkring 1,9 millioner grise pr. år – kapaciteten skal nu udvides med 300.000 årlige slagtninger
I Brørup slagtes der omkring 1,7 millioner grise pr. år
95 procent af produktionen bliver eksporteret til udlandet
Der er i alt ansat omkring 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup