I december 2019 lød startskuddet til Pattegriseliv 2.0. Resultaterne i forsøgsstaldende er så gode, at initiativet fortsætter til gavn for pattegrise og landmænd.
Der lyder et hvin et sted i stalden. Et hvin, som får Anne-Lene Charlotte Papp, driftsleder hos Heinemosegaard, til at løbe fra den ene til den anden ende af stalden. Hun får soen til at rejse sig og redder den lille pattegris, som var ved at blive klemt.
- Når man først ved, hvad man skal lytte efter, kan man godt høre forskel på et hvin fra en pattegris, der kæmper om at komme til patterne og et hvin fra en pattegris, som er ved at blive klemt. Er der tale om det sidste, løber vi af sted med det samme for at få grisen væk fra soen, siger hun.
Den ekstra indsats kan svare sig
Det, og meget andet, er blevet en del af rutinerne i stalden, efter bedriften kom med i Pattegriseliv 2.0. Og det kan betale sig at gøre en ekstra indsats i farestalden. Det vidner resultaterne fra de 56 deltagende bedrifter i Pattegriseliv 2.0 om.
Her har deltagerne i knapt et år arbejdet målrettet med at hæve pattegriseoverlevelsen i deres besætninger. Det er der nemlig både dyrevelfærd og bundlinje i:
- Indtil nu har deltagerne klaret sig rigtig godt. Mange har allerede hævet overlevelsen, og alle gør en kæmpe indsats for at skabe større trivsel i farestalden, lyder det fra projektleder Dorthe Poulsgård Frandsen.
Erfaringerne viser blandt andet, at flere pattegriseliv kan reddes, hvis der laves ammesøer og kuldudjævning flere gange dagligt. Personalet er i staldene i flere af døgnets timer, f.eks. med aftenrunder og/eller medarbejdere, der møder ind forskudt på de store faringsdage. Den øgede overvågning er med til at sikre, at de nyfødte pattegrise får råmælk og varme under faringen.
Gode resultater fra producenterne
Langt de fleste deltagere har opnået et betydeligt løft i pattegriseoverlevelsen. På Heinemosegaard er overlevelsen steget omkring 7 procentpoint fra de kom med i PattegriseLIV 2.0 til i dag.
- Det er fedt at se, at vi kan rykke noget ved at have ekstra fokus på det og arbejde sammen om det fælles mål, vi har. Altså at hæve pattegriseoverlevelsen. Det er levende dyr, vi har med at gøre, så selvfølgelig skal vi sørge for, at så mange som muligt har det godt, siger Anne-Lene Charlotte Papp.
En del af de bedrifter som har været med i denne runde af PattegriseLIV, fortsætter deres rådgivningsforløb resten af året. Og det er godt nyt, siger projektleder Dorthe Poulsgård Frandsen.
- At hæve pattegriseoverlevelsen er et langt og sejt træk i de fleste besætninger. Det er ikke bare et snuptag, som lykkes i løbet af nogle få uger. For det tager tid at få nye procedurer indarbejdet og forfinet, siger hun og fortsætter:
- Ofte er der flere steder, »maskineriet« skal justeres, og det kræver tålmodighed og vedholdenhed. Det nytter ikke at hoppe af hesten, inden man er kommet til vejs ende, hvor effekten af tiltagene kan måles på pattegriseoverlevelsen. Derfor er jeg rigtig glad for, at mange besætninger har erkendt dette og ønsker at fortsætte et forløb sammen med deres rådgivere.
hka