bannerPos

Har du styr på vandtrykket til sommer?

14-05-2019 12:25

Seges har vist, at det gennemsnitlige vandforbrug for søer i diegivningsperioden lå på henholdsvis 27,7 liter/dag/so (inkl. drikkevand og vand til vådfoder) i en vådfoderbesætning og 26,6 liter/dag/so i tørfoderbesætningen. I begge besætninger blev der set en forøgelse af det gennemsnitlige vandforbrug hos søerne i laktationsperioden i takt med, at søerne producerer mere mælk og har et øget foderoptag.

Det største vandforbrug lå i dagtimerne – især omkring fodringstidspunkterne. I sommerperioden, hvor det var varmt og afhængig af, hvor i diegivningsperioden soen var, lå det daglige vandforbrug mellem 40 og 55 liter/dag/so.

Dyrlægerne hos LVK opfordrer derfor i deres seneste nyhedsbrev til, at der er styr på vandtrykket i besætningerne, inden sommervarmen sætter ind.

Variation i foderkorn kan udfordre

- Ikke to fodersæsoner er ens. De positive erfaringer og de udfordringer, som vi møder, svinger fra besætning til besætning og fra fodersæson til fodersæson. Men nogle går igen.

Sådan lyder det fra salgskonsulent Torben Poulsen, Nutrimin i et nyhedsbrev.

Denne fodringssæson oplever Nutrimin blandt andet, at årets korn er noget anderledes end tidligere års korn. Det afviger både på tørstof-, protein- og fosforindhold. Det betyder, at viden om næringsstofindhold (kornanalyser m. fosfortal) i kornandelen er en afgørende faktor for korrekt fodring.

- Er aktuelle optimeringer tilpasset det, der sker i foderladen? Er der f.eks. optimeret majs ind i blandinger som ekstra råvare? Hvis ja, så skal de optimeres ud igen, når majsen ikke længere er aktuel, påpeger konsulenten.

- Er kornet formalet efter VSP retningslinjer? Årets korn er noget mere tørt end vanligt, hvilket giver en noget anderledes sigteprofil end vanligt.

Torben Poulsen anbefaler derfor regelmæssige sigteprøver for at sikre overblikket i forhold til formalingsgrad.

Husk hygiejnen ved kastration

LVK svinedyrlægerne oplever, at flere medlemmer giver tilbagemeldinger om et stigende antal skæreknuder efter implementering af lokalbedøvelse samt ekstra blødning efter kastration.

Som gennemgået ved lokalbedøvelseskurset skal hygiejnen være i høj prioritet, når et ekstra element lægges på en operation. I Danmark forventes det, at der vil blive lagt cirka 30 millioner lokalbedøvelser på svin i 2019, og det forventes, at øget infektion er uundgåeligt.

LVK dyrlægerne meddeler i deres seneste nyhedsbrev, at de gerne hjælper med at gennemgå procedurerne igen, nu hvor alle er ved at være kommet godt i gang.

 

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next