bannerPos

Har du styr på vandtrykket til sommer?

Redaktionen

14-05-2019 12:25

Seges har vist, at det gennemsnitlige vandforbrug for søer i diegivningsperioden lå på henholdsvis 27,7 liter/dag/so (inkl. drikkevand og vand til vådfoder) i en vådfoderbesætning og 26,6 liter/dag/so i tørfoderbesætningen. I begge besætninger blev der set en forøgelse af det gennemsnitlige vandforbrug hos søerne i laktationsperioden i takt med, at søerne producerer mere mælk og har et øget foderoptag.

Det største vandforbrug lå i dagtimerne – især omkring fodringstidspunkterne. I sommerperioden, hvor det var varmt og afhængig af, hvor i diegivningsperioden soen var, lå det daglige vandforbrug mellem 40 og 55 liter/dag/so.

Dyrlægerne hos LVK opfordrer derfor i deres seneste nyhedsbrev til, at der er styr på vandtrykket i besætningerne, inden sommervarmen sætter ind.

Variation i foderkorn kan udfordre

- Ikke to fodersæsoner er ens. De positive erfaringer og de udfordringer, som vi møder, svinger fra besætning til besætning og fra fodersæson til fodersæson. Men nogle går igen.

Sådan lyder det fra salgskonsulent Torben Poulsen, Nutrimin i et nyhedsbrev.

Denne fodringssæson oplever Nutrimin blandt andet, at årets korn er noget anderledes end tidligere års korn. Det afviger både på tørstof-, protein- og fosforindhold. Det betyder, at viden om næringsstofindhold (kornanalyser m. fosfortal) i kornandelen er en afgørende faktor for korrekt fodring.

- Er aktuelle optimeringer tilpasset det, der sker i foderladen? Er der f.eks. optimeret majs ind i blandinger som ekstra råvare? Hvis ja, så skal de optimeres ud igen, når majsen ikke længere er aktuel, påpeger konsulenten.

- Er kornet formalet efter VSP retningslinjer? Årets korn er noget mere tørt end vanligt, hvilket giver en noget anderledes sigteprofil end vanligt.

Torben Poulsen anbefaler derfor regelmæssige sigteprøver for at sikre overblikket i forhold til formalingsgrad.

Husk hygiejnen ved kastration

LVK svinedyrlægerne oplever, at flere medlemmer giver tilbagemeldinger om et stigende antal skæreknuder efter implementering af lokalbedøvelse samt ekstra blødning efter kastration.

Som gennemgået ved lokalbedøvelseskurset skal hygiejnen være i høj prioritet, når et ekstra element lægges på en operation. I Danmark forventes det, at der vil blive lagt cirka 30 millioner lokalbedøvelser på svin i 2019, og det forventes, at øget infektion er uundgåeligt.

LVK dyrlægerne meddeler i deres seneste nyhedsbrev, at de gerne hjælper med at gennemgå procedurerne igen, nu hvor alle er ved at være kommet godt i gang.

 

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next