Det er under al kritik, at Landbrug & Fødevarer Svineproduktion ikke stillede op i TV2-Nyhederne for nylig, mener man hos Danske Svineproducenter.
Nøjagtig som Landbrug & Fødevarer så er man hos foreningen Danske Svineproducenter stærkt utilfreds med den historie, som man hos TV2 for nylig valgte at bringe.
Historien handlede om en kvinde, som havde luftvejsproblemer, og som gav skylden til den svineejendom, som er hendes nabo. Derudover brugte TV2, godt hjulpet på vej af Greenpeace, hollandske undersøgelser til at underbygge historien. Hos Landbrug & Fødevarer nægtede man at stille op til historien i TV2-nyhederne, da man ikke mener, at der er forskningsmæssigt belæg for historien i Danmark, eller at de hollandske undersøgelser kan bruges her i landet. I stedet klagede man til TV2-ledelsen, som dog afviste klagen.
Og netop den strategi får nu kritik fra Danske Svineproducenter.
- Det er uskønt, som Greenpeace på det seneste har brugt hollandske undersøgelser og enkeltstående tilfælde af luftvejsproblemer hos naboer til danske svineproducenter som argument for at nedlægge dansk svineproduktion. Men ikke mindst er det uskønt, som TV2 har ageret ukritisk talerør i stil med Greenpeace.
- Men når det er sagt, så er det en fatal mangel, at Landbrug & Fødevarer Svineproduktion (LFS) ikke er trådt i karakter og har bakket os op i at forsvare de konventionelle danske svineproducenter, lyder det således fra Kim Heiselberg, formand for Danske Svineproducenter.
Ifølge ham skal svineproducenterne aldrig lade det stå uimodsagt, når nogen kommer med en så alvorlig kritik af erhvervet.
- Og derfor er det under al kritik, at LFS (Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, red.), der aflønnes af alle danske svineproducenter, og som dermed har både ressourcer og mange fagfolk ansat, ikke tog opgaven på sig, siger Kim Heiselberg.
Danske Svineproducenters næstformand, Jeppe Bloch Nielsen, var dermed den eneste, som forsvarede landbruget for åben skærm. Det gjorde han i TV2 Nyhederne tirsdag den 8. oktober.
Vil ikke legitimere TV2-historie
Om grunden til ikke at stille op til interviewet i TV2 tidligere i oktober har kommunikationsdirektør i L&F, Christian Hüttemeier i et indlæg på Landbrug & Fødevarers hjemmeside forklaret således:
- TV2 har givet os mulighed for at blive interviewet i den pågældende sag. De har sagt, at vi jo »bare kan fremføre vores anke til citat«, men det har vi afvist, fordi vi ikke vil legitimere TV2’s historie ved at stille op, og TV2 derefter vil hævde, at vi jo fik mulighed for at give svar på tiltale.
- Sådan fungerer journalistik ikke. Det er ikke den forurettede, der skal tilbagevise udokumenterede påstande. Det er journalisterne, skrev Christian Hüttemeier, der i indlægget i øvrigt skyder voldsomt på den journalistiske standard hos TV2 i den pågældende sag.
Kritikken fra Danske Svineproducenter kommer samtidig med, at Landbrug & Fødevarer i dag i Herning afholder sit årsmøde, og hvor årets Svinekongres efterfølgende begynder.
ege
Ønsker mere proaktivt LFS
Det er ikke kun i forhold til pressen, at Danske Svineproducenter kunne ønske, at LFS involverede sig mere aktivt. Formand Kim Heiselberg mener, at LFS også skulle være langt mere proaktive på det faglige plan.
Han forklarer, at de to undersøgelser, som TV2 lagde til grund for at tage emnet op om, hvad det har af konsekvenser at være nabo til en svineejendom, ikke imponerer Danske Svineprodcenter.
- Men vi skal være helt sikre på, at der ikke er noget om snakken. Derfor skal vi have det undersøgt ordentligt. For vi er naturligvis ikke interesserede i, at hverken vi selv, vores medarbejdere eller vores naboer bliver syge, pointerer formanden.
På kort sigt mener Kim Heiselberg derfor, at LFS burde aflønne nogle arbejdsmedicinere til at nærlæse de hollandske undersøgelser, lave litteraturstudier af hvad der ellers ligger og måske endda tage til Holland et par dage for at drøfte emnet med de hollandske forskere.
- Danske Svineproducenter har ikke ressourcerne til dette nødvendige arbejde, men det har LFS, påpeger Kim Heiselberg.
- Brug nu nogle af de penge, der hver dag indsamles hos svineproducenterne, til det her, for det er vigtigt, understreger han.