Belgien har besejret ASF

Mens afrikansk svinepest har bredt sig til flere delstater i Tyskland, er Belgien nu erklæret fri for afrikansk svinepest.

Landmænd i Belgien kan nu for alvor ånde lettet op. Landet kan nemlig genoptage sin eksport af svinekød i fuld skala, efter at være blevet erklæret fri for afrikansk svinepest.

Det skyldes, at landet nu i et år ikke har haft nye udbrud af ASF.

Den smitsomme sygdom kom til den sydlige del af landet i 2018, og var skyld i, at 181 vildsvin mistede livet det år, og 482 vildsvin i 2019.

Men en lang række forholdsregler fra myndighederne og aktiv jagt på vildsvin gjorde, at smitten ikke bredte sig til besætninger af tamsvin, og det har formentlig været medvirkende til, at landet nu er fri for ASF.

Og på et møde i sidste uge med Europaparlamentets Landbrugsudvalg bekræftede EU-Kommissionen, at der nu ikke længere er afrikansk svinepest i landet. Det skriver Markedsnyt for grisekød fra Landbrug & Fødevarer. 

Som en direkte følge af Belgiens nye status på området har Filippinerne med omgående virkning ophævet deres forbud mod import af svinekød fra Belgien.

Svært at udrydde

Ved mødet slog EU Kommissionen også fast, at fortsatte udbrud i mange mindre svinebesætninger gør det vanskeligt at udrydde sygdommen i en række øvrige EU-lande. 

I år er der blevet konstateret afrikansk svinepest i de baltiske lande, Ukraine, Rumænien, Ungarn, Bulgarien, Slovakiet, Serbien, Moldova, Grækenland, Tyskland, samt Polen og Italien, der har været ramt af ASF i en række år.

henning@effektivtlandbrug.dk

telefon 61 20 96 66

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også