bannerPos

Ministre mente, det var turen værd at besøge begyndende vildsvinehegn

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) havde i går fået følgeskab af ministerkollegaen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby. De to ministre besøgte og blev vist rundt ved vildsvinehegnet nær Padborg, der er en del af et 70 kilometer langt hegn langs den dansk/tyske grænse. Fotos: John Ankersen

John Ankersen

Journalist
19-02-2019 15:20
I går var hele to ministre på besøg ved den dansk/tyske grænse for at se en del af det første – af i alt 70 kilometer planlagt og igangsat – vildsvinehegn. Et hegn, der nu begynder at tage form og kan ses i landskabet.

Når det engang står færdigt, vil det strække sig over 70 kilometer langs den dansk/tyske grænse – det planlagte og igangsatte vildsvinehegn, som blev påbegyndt i slutningen af januar.

I går havde to ministre taget turen til det sønderjyske for ved selvsyn at se, hvordan det går med opførelsen af hegnet. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og minister- og partikollegaen – sundhedsminister Ellen Trane Nørby fik en rundvisning ved nogle af de første hundreder meter færdigt hegn, der er under opførelse nær Padborg, og som bliver en del af det samlede 70 kilometer lange og 80 millioner kroner dyre vildsvinehegn.

Milliardeksport på spil

- Der er 11 milliarder grunde til at opføre hegnet, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen med henvisning til den milliardstore danske svineeksport, der med ét slag kan være sat over styr, hvis der konstateres smitte med afrikansk svinepest i Danmark.

Han understregede samtidig, at han i et miljømæssigt perspektiv gerne havde været hegnet foruden, men at det i landbrugs- og fødevareeksportens perspektiv har været nødvendigt at sikre så godt som muligt, at potentielt smittebærende tyske vildsvin ikke krydser grænsen.

Og han understregede samtidig den øgede sikkerhed og oplysning i form af advarsler med skilte på rastepladser mod at smide kødaffald og andre madrester med udenlandsk kød på grund af smittefare.

Og selvfølgelig også mod de, der skulle få ideen til at bringe jagtskudte vildsvin og/eller vildsvinebaserede fødevarer hjem over grænsen til Danmark.

- Jeg havde selv en politisk, centraleuropæisk kollega, der på et tidspunkt ville forære mig en fin pølse indeholdende vildsvinekød – den måtte jeg selvfølgelig sige nej til, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Afviser kritik

Vildsvinehegnet har været diskuteret heftigt af både tilhængere og modstandere. I går var begge parter repræsenteret og mødt op til rundvisningen ved Padborg.

Og mens man i landbruget både via hegnet, kombineret med skærpet video-overvågning og jæger-indsats, håber at kunne begrænse og forhindre vildsvin i at krydse grænsen, er der også skeptikere.

I går blev Jakob Ellemann-Jensen konfronteret med spørgsmålet om, hvorvidt det ikke havde været bedre med aftaler med Tyskland om en indsats mod vildsvin uden hegn, sådan som EU efter sigende også skulle anbefale i modsætning til hegn.

Modstanden fra EU mod hegn giver ministeren imidlertid ikke meget for:

- Andre lande gør noget lignende eller har planer om det. I for eksempel Frankrig har man sat forsvaret ind, ligesom man planlægger et vildsvinehegn ved grænsen til Belgien, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Den franske frygt er blevet forøget, efter at man i netop Belgien som det første vesteuropæiske land sidste år konstaterede afrikansk svinepest i lokale vildsvin.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.
Side 1 af 1607 (32122 artikler)Prev1234567160516061607Next