bannerPos

Ministre mente, det var turen værd at besøge begyndende vildsvinehegn

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) havde i går fået følgeskab af ministerkollegaen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby. De to ministre besøgte og blev vist rundt ved vildsvinehegnet nær Padborg, der er en del af et 70 kilometer langt hegn langs den dansk/tyske grænse. Fotos: John Ankersen

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
19-02-2019 15:20
I går var hele to ministre på besøg ved den dansk/tyske grænse for at se en del af det første – af i alt 70 kilometer planlagt og igangsat – vildsvinehegn. Et hegn, der nu begynder at tage form og kan ses i landskabet.

Når det engang står færdigt, vil det strække sig over 70 kilometer langs den dansk/tyske grænse – det planlagte og igangsatte vildsvinehegn, som blev påbegyndt i slutningen af januar.

I går havde to ministre taget turen til det sønderjyske for ved selvsyn at se, hvordan det går med opførelsen af hegnet. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og minister- og partikollegaen – sundhedsminister Ellen Trane Nørby fik en rundvisning ved nogle af de første hundreder meter færdigt hegn, der er under opførelse nær Padborg, og som bliver en del af det samlede 70 kilometer lange og 80 millioner kroner dyre vildsvinehegn.

Milliardeksport på spil

- Der er 11 milliarder grunde til at opføre hegnet, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen med henvisning til den milliardstore danske svineeksport, der med ét slag kan være sat over styr, hvis der konstateres smitte med afrikansk svinepest i Danmark.

Han understregede samtidig, at han i et miljømæssigt perspektiv gerne havde været hegnet foruden, men at det i landbrugs- og fødevareeksportens perspektiv har været nødvendigt at sikre så godt som muligt, at potentielt smittebærende tyske vildsvin ikke krydser grænsen.

Og han understregede samtidig den øgede sikkerhed og oplysning i form af advarsler med skilte på rastepladser mod at smide kødaffald og andre madrester med udenlandsk kød på grund af smittefare.

Og selvfølgelig også mod de, der skulle få ideen til at bringe jagtskudte vildsvin og/eller vildsvinebaserede fødevarer hjem over grænsen til Danmark.

- Jeg havde selv en politisk, centraleuropæisk kollega, der på et tidspunkt ville forære mig en fin pølse indeholdende vildsvinekød – den måtte jeg selvfølgelig sige nej til, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Afviser kritik

Vildsvinehegnet har været diskuteret heftigt af både tilhængere og modstandere. I går var begge parter repræsenteret og mødt op til rundvisningen ved Padborg.

Og mens man i landbruget både via hegnet, kombineret med skærpet video-overvågning og jæger-indsats, håber at kunne begrænse og forhindre vildsvin i at krydse grænsen, er der også skeptikere.

I går blev Jakob Ellemann-Jensen konfronteret med spørgsmålet om, hvorvidt det ikke havde været bedre med aftaler med Tyskland om en indsats mod vildsvin uden hegn, sådan som EU efter sigende også skulle anbefale i modsætning til hegn.

Modstanden fra EU mod hegn giver ministeren imidlertid ikke meget for:

- Andre lande gør noget lignende eller har planer om det. I for eksempel Frankrig har man sat forsvaret ind, ligesom man planlægger et vildsvinehegn ved grænsen til Belgien, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Den franske frygt er blevet forøget, efter at man i netop Belgien som det første vesteuropæiske land sidste år konstaterede afrikansk svinepest i lokale vildsvin.

Ny model med sælgerpantebreve er godt nyt for unge landmænd

Det bliver lettere at etablere sig som selvstændig, når man kan finde finansiering i egne rækker, vurderer Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer. Hun roser regeringens model, som gør det muligt at udstede sælgerpantebreve og udskyde en del af skatten.

Kære minister, genovervej Kalø

I en tid med stor fokus på arealanvendelse vil vi bede miljøministeren om at genoverveje et ophør af landbrugsdriften på Kalø Gods, som er noget af Djurslands bedste og dermed mest værdifulde landbrugsjord.

Sådan rykker du bundlinjen

Arbejd med dig selv og din adfærd, hvis du vil skabe rammerne for en bedre bundlinje, lød et af budskaberne på en økonomikonference.

Tidlig såning bliver gjort mere attraktivt som alternativt virkemiddel

Efter længere tids pres så bliver omregningsfaktoren for tidlig såning af vinterafgrøder ændret. Tidlig såning af to hektar kan fremover erstatte en hektar efterafgrøder.

Conservation agriculture øger biodiversiteten

Forsøg viser, at dyrkning efter principperne i conservation agriculture (CA) betyder større andel af insekter i markerne, end hvis jorden pløjes eller harves.
Side 1 af 1721 (34405 artikler)Prev1234567171917201721Next