- Jeg har igen i år set kornprøver fra de sidste 20 procent i amerikanersiloer, som ikke så gode ud. Husk derfor at tjekke kvaliteten af det sidste korn. Det kan sagtens være, at startkvaliteten var god, da siloen blev fyldt op, men med omrørefunktionen ser det ud til, at »skidtet« samles nederst i siloen.

Sådan lyder opfordringen fra svinekonsulent Anders Andersen, Velas, i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

En løsning kunne være at tømme siloen og rense kornet én gang til.

- Ved at vælge tømningen cirka samtidig med at »Sweeper sneglen« skal startes, passer det med, at vi rammer den del af kornet, som indeholder mere skidt. Jeg har for nogle år siden mødt en kunde, som tørt kommenterede: Ja bunken af fra-rens var lige så stor efter rensning af de sidste 20 procent, som da kornet blev renset ved fyldning af hele siloen, påpeger Anders Andersen om erfaringen, der netop viser med al tydelighed, at der er udfordringer nederst i siloen.

- Så check det, før dine grise får endetarmsprolaps eller dårlig tilvækst, er opfordringen fra konsulenten. 

 

DC klar med endnu et webinar

De digitale løsninger fylder mere og mere i Danish Crown, og derfor afholder Danish Crown Ejerservice en række webinarer, som giver et kursus i de forskellige muligheder. Første webinar handlede om Dashboardet og dynamisk tilvækst, og nu er det Ejer-appen og benchmark, der kommer under behandling.

- Første webinar var velbesøgt, og flere stillede spørgsmål omkring vores Dashboard. Nu går vi videre til appen og benchmark, og jeg håber, at vores ejere vil være med og lære mere omkring vores andre løsninger, siger Margit Skovbjerg, der er forretningsudvikler i Danish Crown Ejerservice.

Webinaret løber af stablen på onsdag den 3. juni fra 12.30-13.00.

- Vi har valgt tidspunktet, så det kan ses i frokoststuen, og vi håber, at andelshaverne vil tage medarbejderne med ind, så alle, der har kontakt med grisene til hverdag, får de samme input, siger Margit Skovbjerg i en meddelelse på slagteriets hjemmeside.

 

 

Husk kontrolvejning af tørfoderkasserne

- Vi støder fortsat på volumenkasser, som ikke er blevet kontrolvejet i lang tid. Det giver desværre ingen mening at have en foderkurve i fare- eller drægtighedsstalden, som man har gjort sig umage med at udarbejde og bruge, hvis man ikke ved præcist, hvor meget foderkasserne giver ved de forskellige liter indstillinger.

Sådan lyder det fra konsulenterne hos SvineRådgivningen.

Normalt vejer en liter tørfoder mellem 650 og 750 gram. Volumenkasserne tjekkes ved at udveje for eksempel 1 liter, 3 liter og 5 liter for hver af de fabrikater, man har, da det ikke vil være ens.

Ifølge konsulenterne kan manglende ædelyst, manglende mælkeydelse samt afvigende huld skyldes, at søerne ikke får det foder, du tror.

De anbefaler, at der laves kontrolvejning af volumenkasserne mindst to gange årligt og ved følgende ændringer: Ny høst, ændring af formalingsgrad, ændring af leverandør/foderstof, ændring af vandindhold i korn, ændring af mineralblanding, ændring af blanderecept, ændring af energiindhold.

 

Svin