- Der er ingen tvivl om, at det er langt dyrere, hvis tingene bryder sammen en enkelt gang, end det er at få skiftet computerne ud, fortæller midtjysk svineproducent.
Egentlig ville Jens Ole Futtrup, der driver Thorupgård med 1.000 søer nær Silkeborg, bare til at bogføre gennem Summax.
Men det kunne ikke uden videre lade sig gøre. For selvom han regnede bedriftens computere for at være »næsten nye«, viste det sig, at de var otte år gamle – noget nær en menneskealder i teknologiens verden.
Det var ganske enkelt ikke muligt at opdatere computerne længere, og derfor måtte udstyret skiftes, førend drømmen om Summax kunne blive en realitet. Og det blev så en mulighed for at skifte hele herligheden ud.
På kontoret i stuehuset havde Jens Ole Futtrup en ældre sag, som blandt andet blev brugt til bogføring og administration. Ved stalden stod en endnu ældre computer, som styrede produktionen, herunder al ventilation og foderanlæg. Og faktisk var begge maskiner i sin tid blevet skiftet ud, netop fordi staldcomputeren brød sammen.
- Dengang mødte vi en morgen ind til en sort skærm. Det betød, at al styring af ventilation og foderanlæg stod stille. Og kan jeg ikke holde varmen oppe i stalden eller lave det rigtige foder, så koster det daglig tilvækst og kan ende med syge grise. Det koster på bundlinjen med det samme, siger Jens Ole Futtrup og fortsætter:
- Selvom vi manuelt kan skrue på foderanlægget, så er produktionerne ved at være så store nu, at det er en uoverkommelig opgave. Og der er ingen tvivl om, at det er langt dyrere, at tingene bryder sammen en enkelt gang, end det er at få skiftet computerne ud og sat det hele op. Det gør forhåbentligt også, at de kan køre mange år ud i fremtiden, siger han.
Sparer en computer
Jens Ole Futtrup fik i den forbindelse lavet en komplet gennemgang af alt sit udstyr af IT-virksomheden Terra Connect, der specialiserer sig i at opsætte og drifte små og store IT-systemer hos danske landmænd.
Efter gennemgangen fik han en udførlig liste med forbedringspunkter, som blev ført ud i livet. Det har nu resulteret i et mere driftssikkert system, en langt højere grad af IT-sikkerhed på bedriften og ikke mindst en årlig besparelse.
Blandt andet har han nu fået en ny bærbar computer, der erstatter to stationære computere. Derudover sparer han over 4.000 kroner om året på sit fibernet, fordi han nu har en enkelt forbindelse imod de to, der før blev brugt i både stalden og hjemmet.
- Det er jo en årlig besparelse, der nogenlunde svarer til afskrivningen af hele IT-setuppet. Og så har jeg jo med den bærbare også i princippet sparet indkøbet af en ekstra stationær computer. Besparelsen er da rar, men det vigtigste er nu, at jeg slipper for mange ærgrelser i det daglige, når det ikke fungerer – det kan man ikke sætte kroner og ører på, siger han.
Kører 26.000 timer uden pause
Og rigtig mange landmænd har desværre overbevist sig selv om, at IT bare er besværligt og en tidsrøver. Det er en skam, for stabile IT-systemer giver en ro i maven og sparer tid i hverdagen, fortæller Peter Søby, adm. direktør i Terra Connect, der blandt andet er ejet af Velas og DLG.
- Mange landmænd har ikke helt erkendt, hvor afhængige de er af deres IT-systemer. Og det er en betydelig risiko for deres produktion. For helt konkret risikerer de både nedbrud, virus og hackerangreb, hvis ikke systemerne er i orden, siger Peter Søby og peger på, at en computer, der eksempelvis styrer ventilationen døgnet rundt, har kørt mere end 26.000 timer uden stop efter tre år. Og det kan ikke overraskende ende med nedbrud.
Flere løsninger
Selvom overhalingen hos Jens Ole Futtrup var en større omgang, kan man sagtens højne både driftssikkerhed og IT-sikkerheden for relativt beskedne beløb, fortæller Peter Søby.
- Man behøver ikke købe en Mercedes fra dag et, og man kan sagtens klare sig med mindre end en fuldstændig opdatering af alle maskiner, netværk og mailsystemer. Vi gennemgår systemet og kommer med en tilstandsrapport, ligesom man kender det fra ejendomshandler. Og så kan man jo nøjes med at udbedre K3’erne og K2’erne først, siger han.
cab