Ø-Vet meddeler i deres seneste nyhedsbrev, at de onsdag den 6. maj afholder medicinhåndteringskursus i Herning.

Kurset er lovpligtigt for ansatte eller dyreejere, der skal behandle produktionsdyr. Kurset er godkendt af fødevarestyrelsen og klæder kursisterne godt på til håndtering af dyr og medicin i staldene.

Kurset afholdes på Agroskolen i Herning, og undervisningen foregår på »skoleengelsk«, så både danske og udenlandske medarbejdere kan være med.

Tilmelding skal ske til Ø-Vet – enten via mail eller telefon.

Dyrlægerne meddeler desuden, at de forventer at afholde et lignende kursus på kontoret i Næstved i slut marts/start april. Dato meldes ud senere, men det er allerede nu muligt at forhåndstilmelde sig.

Fokus på management og udnyttelse af det genetiske potentiale

Ved at finde årsagssammenhængen og koble teori med praksis er der ifølge konsulenterne hos SvineRådgivningen potentiale for at udnytte kuldstørrelsen fuldt ud.

- Når sundheden er i orden, findes vejen ofte ved at udnytte soens potentiale sammen med et godt management, lyder det i SvineRådgivningens seneste nyhedsbrev.

I løbestalden er der ved inseminering nogle gange sneget sig dårlige rutiner ind, for eksempel i forhold til ro før og efter inseminering.

- I drægtighedsstalden er det ens for alle stald-systemer, at uro omkring flytning, fodring og rangkampe øger risikoen for tab af embryoner, lyder det fra konsulenterne, der opfordrer til at se nærmere på, om der er tale om enkelte dyr, der underpræsterer, eller det er, det genetiske potentiale der hæmmer.

Derudover anbefaler SvineRådgivningen, at der også ses på den overordnede udnyttelse af kapaciteten med fokus på fulde faringshold og et jævnt flow af faringer.

Uens størrelse på farehold kan blandt andet betyde: Højere foderforbrug, manglende tilvækst i klimastalden, øget pasningsbehov og arbejdspres, samt uens grise ved fravænning og salg. Desuden er sektionering ikke muligt. 

Rekordhøj pris for Frilandsgris

Hvis man har åbnet en avis eller et nyhedssite indenfor det seneste halve år, er man næppe i tvivl om, at de konventionelle svineproducenter har kronede dage i øjeblikket. En rekordhøj eksport til Asien, med særligt Kina som den helt store motor har gjort, at prisen på svinekød nærmest er eksploderet.

For Danish Crown datterselskabet Friland har det kinesiske eventyr ikke haft den store effekt på prisen. Det meddeler de i en pressemeddelelse.

- På grund af stramme regler og procedurer omkring økologi i Kina, har vi ikke haft mulighed for at følge med vores konventionelle kollegaer ind på markedet, og det gør sig også gældende for salget af Frilandsgris. I detail sælger vi en stor mængde Frilandsgris gennem blandt andre MENY-slagterne, der gør et stort stykke arbejde med at markedsføre Frilandsgris i Danmark. På eksporten har vi fokus på nuværende og nye markeder, hvor vi begynder at se en positiv udvikling på både Frilandsgris og grisekød fra Friland Økologi, siger Claus Hein, der er direktør i Friland A/S.

Derfor er Friland i stand til at fastholde tillægget, og med en stigning på Danish Crown noteringen på 30 øre pr. kilo, rammer den samlede afregning derfor 16,70 kr. pr. kilo i uge ti. Den tidligere rekord skal findes i uge 40 2012, hvor den samlede afregning på Frilandsgris var 16,50 kr. pr. kilo.

Den samlede afregning på økologisk grisekød bliver ligeledes hævet med 30 øre pr. kilo fra uge ti, men her er der langt fra tale om en rekord.

 

 

Svin