Vær opmærksom på risiko for friskkornforgiftning

I år anbefaler Velas, at man tilsætter ekstra E-vitamin i svinefoderet i en-to måneder. Grunden er, at en del vinterbyg blev høstet tidligt.

Fodrer du med frisk korn, bør du være opmærksom på symptomer på friskkornforgiftning, lyder den aktuelle melding fra Velas’ svinerådgivere.

Forgiftninger med frisk korn ses jævnligt i forbindelse med høsten, når dyrene fodres med frisk korn, her er det typisk umodne kerne og især en del grønne kerner, der kan genere.

- Høstes kornet, lige før det er modent, og/eller er der grønkerner i stakken, skal der blæses i det – uanset vandprocent. I nogle år er kornet lagerfast i løbet af få uger, i andre år kan det tage op til 2 måneder, pointerer svinekonsulent Bjarke Lassesen fra Velas.

E-vitamin kan hjælpe

Hans vurdering er, at lagringsperioden formodentlig kan reduceres, hvis kornet tørres, og der samtidig tilsættes ekstra E-vitamin, så grisenes behov dækkes, selvom noget af E-vitaminet forbruges for at hindre oxidationsprocesserne i det nyhøstede korn.

- Der er ikke præcis viden om den nødvendige mængde af E-vitamin, men i praksis anbefales et total-indhold på cirka 2-3 gange normalniveauet svarende til 100-120 mg E-vitamin pr. FEs, lyder meldingen fra Bjarke Lassesen på Velas’ hjemmeside.

I år lyder rådgivernes anbefaling, at man tilsætter ekstra E-vitamin i svinefoderet i 1-2 måneder.

- Grunden er, at en del vinterbyg blev høstet tidligt, hvor det knapt var modent, og det meste af hveden er trods varmen først ved at være fuldmodent her midt i august. Ved det tidligt høstede hvede sås en del »omsåninger«, hvor byggen var grøn og umoden, forklarer Bjarke Lassesen.

Stresser immunsystemet

Han henviser til, at umodent foderkorn sætter immunsystemet hos grise på overarbejde på grund af de frie radikaler og peroxider, der dannes i det nyhøstede korn inden lagring.

- Efter høst gennemgår kornet en eftermodningsproces, hvor visse enzymer (lipoxygenaser) formodes at have en væsentlig betydning. Disse enzymer er i stand til at oxidere fedtsyrer, hvorved der dannes frie radikaler og peroxider, og er dermed sandsynligvis en vigtig faktor i forbindelse med friskkornsforgiftning, forklarer Bjarke Lassesen.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

Læs også