Koldsøs innovative miniplov er optimeret og klar
Fredag den 31. juli viser Koldsø Smede og Maskinservice den 100 procent klargjorte miniplov med to såaggregater frem ved en sådemonstration i Vestsjælland.

Jesper Koldsø og kollegaerne er nu blevet helt færdig med miniploven med de to såaggregater.
MINIPLOV De besøgende på Roskilde Dyrskue i 2019 kunne se en verdenspremiere i form af Koldsø Smede og Maskinservices Ovlac-plov med to såaggregater. Siden da har Jesper Koldsø, der – sammen med sine kollegaer – står bag udviklingen af den innovative maskine, som især er velegnet til brug hos økologiske landmænd, arbejdet videre på at færdigudvikle maskinen. Og nu er den klar, efter de har ændret på nogle få detaljer.
- Vi har flyttet lidt på nogle såudløbere, så grundopbygningen i den er faktisk, som prototypen var. Det er faktisk første gang, jeg har lavet en prototype, hvor den egentlig har været 90 procent præcis i første forsøg, så det er vi egentlig meget stolte af. Det er nogle detaljer omkring placeringen af harvedelen, og såudløbene som sagt, så det er småting, fortæller Jesper Koldsø.
Selv om maskinudvikleren ikke har solgt den første af maskinerne endnu, har han fået god respons fra kundesegmentet.
- Det har været meget positivt faktisk. Jeg er også selv overrasket over, hvor godt det egentlig kører, og hvor nemt det egentlig er at køre med, og hvor nem den er at trække. Vi har faktisk kun fået gode positive tilbagemeldinger, siger han.
To helt fra bunden
Selv om der endnu ikke er lukket en købsaftale, fortsætter Koldsø Smede og Maskinservice den plan, der blev lagt sidste år. Snart ruller der flere maskiner ud fra fabrikken nær Høng mellem Slagelse og Kalundborg. Siden sidste sommer har maskinen været afprøvet i forbindelse med såning af raps.
- Vi lurede lidt på om man ikke også kunne så raps med den. Og det prøvede vi først på efteråret – med rigtig god succes. Der står jo fantastiske rapsmarker, som vi har sået. Og det har ligesom også givet blod på tanden, også at kunne udvikle videre på det, og få den til at være 100 procent, fortæller Jesper Koldsø.
- Det var så det, vi havde set frem til at skulle præsentere på dyrskuerne i år. Men sådan blev det altså ikke. Så derfor arbejder vi lidt videre med den plan, vi i forvejen havde. Vi ændrer den første, som vi lavede sidste år, og så laver vi to helt fra bunden. Dermed kan vi levere den med det samme, når der er en køber til den, så vi ikke skal hen og lave den først, siger han.
Konkurrencedygtig pris
Den 9-furede miniplov har en arbejdsbredde på 3,5 meter og en arbejdsdybde mellem syv og 18 centimeter. Miniploven med såaggregatet kræver kun et effektbehov på 150 til 180 hk, og det er til en ganske konkurrencedygtig pris, oplyser Jesper Koldsø.
- Vi ændrer den første, som vi lavede sidste år, og så laver vi to helt fra bunden.
Jesper Koldsø
- Det er en investering på cirka 300.000 kroner for en plov med såmaskine på. Det synes vi selv, er en ganske konkurrencedygtig pris, men det er dog ikke lagt fast endnu. Nu laver vi prototypen, som bare tager længere tid. Når vi så har lavet den, kan vi se, hvad det koster, og få styr på den rigtige salgspris, siger Jesper Koldsø, der har en forventning om, at der snart kommer gang i salget af miniploven.
- Flere af dem, vi har været i kontakt med i hele forløbet, går og overvejer at tage springet. Men det er en investering, og jeg ved, at der er nogle, der overvejer at købe den sammen parvis for bedre at kunne udnytte kapaciteten i maskinen.
Demonstration i juli
Og selv om der ikke bliver afholdt et dyrskue i Roskilde eller andre steder i Danmark, bliver det snart muligt at gå maskinen efter i sømmene og se den nærmere ved selvsyn.
- Fredag den 31. juli holder vi en demonstration af miniploven med såaggregatet på. Det kommer til at foregå i Slagelse-Sorø-området. Vi melder snart det nøjagtige sted og tidspunkt ud, lyder det fra Jesper Koldsø, som glæder sig til at vise maskinen frem.
- Vi har pæne forventninger til det arrangement. Vi ved, hvor godt kørende den er, og vi vil gerne vise den frem for så mange som muligt, nu hvor vi ikke får mulighed for at præsentere den på dyrskuet. Og et eller andet sted er det også det rigtige, at præsentere den et sted, hvor det er nemt at se, hvad den kan præstere.