Også på Fyn tænkes i solcelleprojekter, og måske kan vi lære af det jyske. I hvert fald har Jysk Energi en 70 hektar stor solcellepark under udformning i Bøvlingbjerg syd for Lemvig. Projektet koster 220 millioner kroner og skal kunne levere strøm til cirka 12.500 husstande. Og så har det ikke fået en eneste borgerklage.

- Det vestjyske projekt skiller sig ud fra tidligere projekter. For beboerne i området er langt hen af vejen tilfredse med solcellernes komme, fortæller Morten Porse, der er forretningschef for investorområdet hos Jysk Energi.

- Da folk begyndte at forstå, hvad vores intention var, var de ikke imod vores projekt. Vi valgte at lægge kortene på bordet fra starten, og fortalte åbent om vores ide om at lave en solcellepark, og så inviterede vi de nærmeste naboer og forklarede om vores ansøgning, siger Morten Porse og fortsætter:

- Vi har løbende holdt borgermøder, lagt alt materiale frem online, og i og med, at vi sælger op mod 50 procent af parken til lokalbefolkningen til kostpris, er vi endt med et projekt, der ikke har fået en eneste borgerklage, siger han.

Flere projekter

Investeringsmaterialet er kommet på Jysk Energis hjemmeside, og der er pæn interesse for det. Til et kommende investeringsmøde er der tilmeldt over 400 interesserede, fortæller Morten Porse.

- Så på baggrund af de borgermøder vi har haft, er der måske en lille gruppe, en håndfuld, der ikke er så tilfredse med det, men resten sidder bare og venter på, at de kan få lov til at investere, siger han og fortsætter:

- Og de penge, vi giver til lokalområdet, venter på at se, hvordan de kan være med til at gøre lokalsamfundet mere attraktivt.

Har måske fundet opskriften

De private investeringer vil ske ved hjælp af anparter, hvor den billigste koster 4.000 kroner. Men der er mulighed for, at de interesserede vil kunne skyde et syvcifret beløb ind i projektet.

Projektet ved Bøvlingbjerg er det tredje, som Jysk Energi laver med borgerinddragelse. Og noget kunne tyde på, at energiselskabet har fundet opskriften for projekter af den art.

- Vi har to vindmølleprojekter, også i Lemvig kommune, som er begyndt med lokalbefolkningen og et lokalt vindmøllelaug. Det var egentlig de inspirationer, vi tog med os ind i solcelleparken. På frivillig basis har vi adopteret tankegangen fra køberetsordningen, som huserede fra år tilbage.

- Oven i købet har vi valgt at forhøje niveauet til 50 procent, hvor den oprindelige ordning gik op til 20 procent, lyder det.

For hvis der er noget, der er sikkert i en ellers omskiftelig fremtid, er det, at den grønne omstilling vil have stor påvirkning på samfundets indretning. Og den kommer.

- Og hvis du skal leve med det i din baghave, skal du også have gavn af det, og det gør vi ved, at vi tilbyder investeringen til borgerne, for vi tror på, at hvis du er medejer af den, er det sværere at hade den, siger Morten Porse.

Har skabt opmærksomhed

Han afslører, at modellen har skabt opmærksomhed, også udenfor Lemvig Kommune.

- Der er i hvert fald nogle, der er blevet opmærksomme på, at vi har den her model, og at det lyder interessant.

- Så i og med, at vi selv har drevet projektet fra første ansøgning, over at købe jorden, til projektering og indkøb af materialer til at lave projektet, tror vi på, at vi kan komme ud til resten af landet.

Tæt på landbrug

Jysk Energi er kommet tæt på landbrug, blandt andet ved hjælp af den måde, som energiselskabet har organiseret sine aktiviteter på, mener Morten Porse.

- Vi kommer med et a.m.b.a (aktieselskab med begrænset ansvar, red.) i ryggen, som landmænd kan forholde sig til. Vi har en lang historie, og sælger det ikke videre til en udenlandsk kapitalfond, siger han.

- Vi er medinvestorer, vi er med på lige vilkår, og det kan folk bare godt lide. Så på relativ kort tid har vi opnået gode resultater i forholdt til at finde jord, der kan være attraktivt, og det er så op til kommunerne at finde ud af, om det er noget for dem, siger Morten Porse.