Efter en let høst og gode forhold til etablering af næste års afgrøder, har du måske allerede glemt det meget våde efterår. Derfor bør du nu bruge tid på at vurdere dine markers dræntilstand.
I denne artikel gennemgås nogle af de forhold, du skal være opmærksom på når du vurderer din markers dræntilstand.
Dårlig dræntilstand er et snigende problem, som langsomt forværres gennem årene. Problemerne bliver kun større, hvis ikke der gøres noget i tide. Husk at de små vandlidende pletter kun er toppen af isbjerget. Nyere forsøg har vist udbyttetab på cirka 25 procent, hvor dræntilstanden har været dårlig, uden at det umiddelbart kunne ses på afgrøden.
Mange drænsystemer er gamle og er ved at være udslidte, og kapaciteten er ofte ikke tilpasset til det nuværende afgrødevalg med mere vintersæd.
Vurder dræntilstanden på dine marker
Du skal først og fremmest bruge dine egne erfaringer om markens tilstand. Her gælder det dels om at notere eventuelt vandlidende områder, men også om at huske hvor færdsel med maskiner har været vanskelig de senere år. Næste step er at grave nogle huller i de områder af marken, hvor du mener, der kan være problemer. Se efter vand, der kommer frem i dybden, men vurder også jordens farve i dybden. Grå farvenuancer afslører vandlidende jord.
Det er også muligt at anvende satellitbilleder som supplement. De moderne satellitbilleder som måler plantevæksten kan godt afsløre vandlidende områder som ikke umiddelbart kan ses. Se figur 1.
Findes der eksisterende dræn?
Det er naturligvis afgørende, at du kender beliggenheden af eksisterende dræn. Har du ikke et drænkort, kan de fremskaffes, hvis drænprojektet i sin tid er udarbejdet af Hedeselskabet. Henvend dig til Orbicon i Viborg.
Du kan også prøve at gennemgå nye og gamle luftfotos fra din ejendom. Sommetider vil de ret præcist vise, hvor drænledningerne ligger. Husk altid at få kortlagt eksisterende og nye dræn digitalt.
Når du har fundet frem til eksisterende dræn, gælder det så om at vurdere om eventuelle problemer kan løses ved simpel reparation eller rensning, eller om der skal helt nye dræn til. Du bør dog først vurdere, om afledning af drænvandet til nærmeste grøft er mulig. Måske trænger vandløbet til en oprensning? Omdræning er dyrt, men i forhold til merværdi er det en god investering i fremtiden.
Nydræning er for professionelle
Er der tale om småreparationer og lidt fornyelse kan du som oftest selv klare arbejdet, men er der tale om større arbejder, vil jeg til enhver tid anbefale, at du henvender dig til en professionel drænmester, der har det nødvendige udstyr og erfaring til at gennemføre arbejdet, så det kan holde i mange år.
Hvis du ønsker en uvildig vurdering af dræntilstanden på dine marker, er du velkommen til at kontakte mig. I Velas har vi et tilbud om vurdering af behov for dræning, ligesom vi kan hjælpe dig med at digitalisere eksisterende drænkort.