Enhver virksomhed har stort fokus på at undgå virusangreb på deres IT-system. Et angreb vil nemlig betyde, at produktionen går i stå. Det betyder også løbende opdatering af virusprogrammet - der er ligefrem røde advarselstrekanter, der lyser, hvis vi glemmer det.

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram. Men hvordan er vores fokus på smittebeskyttelse, og hvor tit opdateres rutiner og planer? Bør vi ikke blive bedre til at opdatere planerne løbende – det kunne f.eks. være to gange årligt, lyder det fra Anja Juul Freudendal, der er faglig chefkonsulent hos Velas byggerådgivning.

- Vi skal starte med os selv og gå forrest. Selvfølgelig kommer der smitte udefra, men vi kan gøre en del intern på bedriften. Tænk f.eks. på kælvning eller kalvestalden. Hvordan byder vi den nye kalv velkommen til verden? Det første kalvens snude møder, når den forsøger at rejse sig op, er det halm, der er i boksen. Er halmen beskidt er der risiko for smitte, pointerer rådgiveren.

Ren og velstrøet

Anbefalingen er derfor, at kælvningsboksen altid skal være ren og velstrøet – så man selv vil lægge sig deri.

- Og så skal vi en gang for alle gøre op med, at vi ikke har kælvningsareal og syge dyr i samme boks, lyder det.

Når kalven flyttes fra kælvningsområdet og til kalvestalden, bør man ifølge chefkonsulenten sætte fokus på, hvordan flytning sker. Er det med en ren slæde, en trillebør eller noget helt tredje? Og er det blevet rengjort efter sidste kalv?

- Ved at indarbejde en rutine om fast rengøring med sæbe og udtørring efter flytning af kalven, vil der altid være en ren slæde, bør eller lign. Flere undersøgelser viser, at hvis vi skyller med vand, så er der stadig bakterier i det vi »anser for rent«. Der skal altså sæbe til.

Samles i mindre hold

Det er dog ikke kun transportmidlet, der skal flytte kalven, som skal være rent. Også den person, der håndterer kalven, skal være ren, dvs. rent tøj og rene hænder.

- Pludselig står vi i situationen, hvor vi skal lære den nyfødte kalv at drikke. Den hånd, der skal lære kalven at drikke, skal være ren - hver gang. Jeg vil anbefale, at vi opsætter en kasse med engangshandsker ved staldafsnit med enkeltboksene. Det gør det nemt at tage nye rene handsker på – hver gang, lyder det fra Anja Juul Freudendal.

Hun anbefaler videre, at kalve - så hurtigt som muligt efter de har lært at drikke - opstaldes i par eller i fælles boks.

- Sørg for at samle kalvene i mindre hold og hold dem i de samme hold op gennem kalvestalden. Ved få kalve i holdet, kan vi holde overblik og samtidig sørge for at aldersspredningen er så lille som muligt - afhængig selvfølgelig af besætningsstørrelse, pointerer rådgiveren.

- Kalvene skal tilbydes en ren og velstrøet boks og ikke mindst rent trug.  Det er vigtigt, at vi holder kalvene i samme hold for ikke at blande dyrene og dermed risiko for at flytte smitte rundt. Vigtigt er det også, at vi sørger for, at kalvene ikke kan røre nabokalvene, eller som vi desværre ofte ser – at kalvene fra forskellige hold deler vandkopper. En vandkop bør kun være til det samme hold – da det ellers er en oplagt smitterisiko, slutter Anja Juul Freudendal.

l-l