Gunstige tider for ejerskifte i landbruget

Økonomien og trimmede landbrugsbedrifter betyder, at det begynder at kunne lade sig gøre at sende gårde videre til næste generation.

Indtjeningskrise og finanskrise har i de sidste mange år gjort det mere end vanskeligt at sende landbrugsbedrifter videre til en ny generation.

Gennemsnitsalderen på landmændene er steget, og gennemsnitsalderen for en dansk landmand nærmer sig 60 år.

Men nu ser det ud til, at det lysner for erhvervet. Det vurderer virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Jørgen Cæsar Jensen.

- Vi er igennem krisen, og aktuelt er der godt styr på indtjeningen. Den forbedrede økonomi gør derfor, at det rent faktisk er muligt nu, siger rådgiveren.

Agri Nord sætter fokus på ejerskiftet i landbruget henover efteråret. Den 19/11 er der en stor ejerskiftekonference i Agri Nord Idrætscenter med blandt andre hjerneforsker Peter Lund Madsen, der vil give sit bud på, hvorfor den unge og den ældre landmand ikke altid har samme syn på et ejerskifte.

Fra Nordjyske Bank kommer bankdirektør Claus Andersen som repræsentant for den traditionelle finansiering, og der vil være oplæg ved landbrugskundechef i Vækstfonden, Karsten Brixen.

Dagen slutter med en paneldebat med pengeinstitutterne, landmændene og rådgivere.

- Det er en fantastisk mulighed for at få stillet de spørgsmål, man har, siger Jørgen Cæsar Jensen.

 

Landbrugene er blevet rentable

Priserne på landbrugsprodukterne er stigende, og oveni det skal lægges, at de bedrifter, der har klaret sig igennem de hårde økonomiske tider, har et toptrimmet og optimeret produktionsapparat.

- Vi har i dag rentable virksomheder, det giver mening at sende videre, og som er attraktive for næste generation, siger Jørgen Cæsar Jensen, som oplever at flere og flere eksterne investorer melder sig på banen.

- Vi oplever, at eksterne investorer begynder at rette henvendelse til nogle af vores kunder. Det skyldes især den negative rente og de lave jordpriser, der går det attraktivt at investere i landbrug, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Konferencen følges op af en faglig dag den 28/11 med indlæg fra eksperter fra Seges og Agri Nord, som vil gå i dybden med en række af de tekniske forhold, der gælder for et generationsskifte.

Læs også