Travsportens Hall of Fame-medlem: - Hestene er mit liv
Travtræner Axel Jacobsen står kind mod kind med den 4-årige hoppe, American Standard. Hun er blot én af hans øjesten, der står opstaldet på Charlottenlund Travbane og som han har med til start, når løbssæsonen er i gang.

- Jeg er født ind på travbanen, fortæller Axel Jacobsen. Fotos: Camilla Bønløkke
Det er ren nostalgi, når man bevæger sig ned gennem de historiske staldbygninger på Nordens ældste travbane.
Charlottenlund Travbane blev grundlagt i 1891, og selv på en kølig og grå forårsdag fornemmer man en helt særlig stemning ved banen og imellem de ikoniske bygninger, hvor sejre og nederlag har haft – og stadig har – betydning for mennesker på flere plan.
På tribunerne er det uden tvivl adrenalin-niveauet i spillets og pengenes tegn, der igennem tiden er gået højt, mens det ved staldene, udover økonomien og spændingen, også er passionen for sporten, kærligheden til hestene og stoltheden som træner og ejer, der får ilden til at flamme.

Livet startede på travbanen
Axel Jacobsen og hans sambo gennem mange år, Lotte Larsen, byder indenfor i »baren«. Den boks, der er indrettet til at hygge med kaffe eller en lille én i den stald, som Axel Jacobsen har lejet siden 1980.
- Jeg er født ind på travbanen, fortæller Axel Jacobsen, der – selvom han har rundet fødselsdag nummer 75 – fortsat er professionel travtræner på Lunden og på startlisten på løbsdage.
Axel Jacobsen er ud af en travsportsfamilie. Han var derfor med i Lunden, lige fra han lå i barnevognen.
- Det var tidligt, at jeg kom til at synes, at det var utroligt spændende med væddeløbsheste, fortæller Axel Jacobsen, der ikke lægger skjul på, at han allerede i en tidlig alder vidste, at det var vejen med væddeløbshestene, der var drømmen.

Forældrene mente imidlertid, at det var fornuftigt med en uddannelse, og som han selv udtaler det, blev han »tvunget« til en uddannelse som civilingeniør, inden han fik fortalt, at han skulle arbejde med heste.
- Jeg kørte løb som amatørkusk i studietiden, og da jeg var færdiguddannet, og det »desværre« var umuligt at finde arbejde, når forældrene spurgte, blev han selvstændig travmand i 1980.
En succesfuld karriere
- Mit liv er vores heste. Vi lever i vores egen bobbel, og vi har det fantastisk med det, understreger travtræneren, der kan se tilbage på en lang succesfuld karriere med adskillige sejre – også internationalt.
- Mit liv er vores heste. Vi lever i vores egen bobbel, og vi har det fantastisk med det.
Alex Jacobsen

Pladsen i Travsportens Hall of Fame overrasker heller ikke, da Axel Jacobsen og Lotte Larsen begynder at nævne navne som den amerikanskfødte Frisky Frazer og Hawkeye blandt hestene, hvor deres stald har opnået størst succes.
- Frisky Frazer blev købt som 2-års og har været blandt de bedste i Danmark. Han tjente over syv millioner kroner, fortæller Lotte Larsen, der mindes de mange timer, som hun dagligt gik med ham og ikke mindst mindes rejserne, hvor hun var ved hans side, fra han lettede i lufthavnen i Kastrup, til han skulle retur igen.
Lotte Larsen startede som ridepige, blev siden galoppige, inden hun blev bidt af travsporten.
- Jeg er ikke som Axel født ind i hesteverdenen, men jeg var med skolen en tur på Bornholm, og så skulle vi ride på en hest. Så var jeg ramt, fortæller Lotte Larsen, der blev ansat i stalden på travbanen, hvor hun har været siden, kun afbrudt af et enkelt år i USA.

300.000 på disken
I dag har Lotte Larsen og Axel Jacobsen 20 heste, hvoraf ejerforholdene for de fleste er fordelt ud på anparter.
- Kun én af hesteejerne har sine egne. Ellers ejer vi hestene i andele fra 20 procent og opefter, forklarer Axel Jacobsen.
Om parrets arbejdsfordeling, når der skal findes nye heste, er det Lotte Larsen, som kigger på unghestene, og Axel Jacobsen, der ser på dem i praksis.
- Så køber vi dem og tilbyder parter, lyder det fra Axel Jacobsen og tilføjer:
300.000 kroner på disken – så har du måske en starthest. Det er derfor, at vi selv er medejere af de fleste.

Kroner og dollars
De fleste af hestene er opstaldet hos Jørgen Sthelis Rasmussen på Ågården ved Hillerød, men i stalden på travbanen har parret blandt andet den allerede succesfulde hoppe American Standard på fire år, den seks-årige hingst America Dream, der har tjent 400.000 kroner ind og den to-årige Diamond Hit efter Walner.
- Walner er en af de dyreste hingste i USA. 50.000 dollars for en bedækning, bemærker Axel Jacobsen.
50.000 dollars? Avisens skribent skal lige forsikres om, at hun ikke hørte forkert.
Snakken går lystigt om minder og forventninger til hestene, det gælder både de heste, der er startklar, og dem der er i træning, og dem der er på vej, da produktkonsulent Lillian Hestekjær fra HorseLux, er forbi stalden hos det hesteglade par.
Lillian Hestekjær er nemlig ikke kun fagligt stærk i foder. Hun er også selv tidligere avler og nu igen ejer af travheste. Hun er dermed også velinformeret i snakken om avl og resultater – og kender dermed også indgående til betydningen af et velfungerende foder.

Hestene har valgt
- Det er rart, at hvis der er en hest, som ikke fungerer, så kan vi ringe til Lillian, og så kommer hun ud. Når hun kommer ud, snakker vi om udfordringerne, og så laver vi en handlingsplan for hesten – og det virker, lyder det fra Lotte Larsen om forholdet til Lillian Hestekjær fra HorseLux.
De fodrer nu med HorseLux Green Racing. Et foder der blandt andet indeholder græsprotein.
- Vi startede med HorseLux Racing Basic, men nu bruger vi kun HorseLux Green Racing. Det dufter bare bedre, og når jeg går hen, og lader hestene vælge selv, så vælger de Green. Så er krybben slikket ren, fortæller Lotte Larsen om sine erfaringer med foderet fra HorseLux.
