Kommende unge ledere fik »pimpet« karrieren

SAGRO lancerede temaet ”Pimp din karriere” på karrieredag for kommende produktionsledere

- Vi har i Sagro muligheden for at være med til at sikre, at landmændenes og de unges forventninger stemmer overens, så vi får nogle gode ansættelser, siger HR- og ledelsesrådgiver Bo Kær Pedersen. - Jeg synes, noget af det spændende i dag har været at høre om, hvordan nogen får det til at fungere med rigtigt mange ansatte, lød det fra Rasmus Engesgaard, der er i gang med sin uddannelse på Jordbrugsuddannelsen, Vejlby. Liv Borch er i gang med sin uddannelse på Asmildkloster Landbrugsskole. Og hun mener selv, at hun fik brugbar viden med hjem.
Produktionslederelever fra hele landet var forleden på besøg hos rådgivningsvirksomheden Sagro i Billund, hvor Sagro sammen med Landboungdom stod for et arrangement omkring karriere og fremtidsplaner.
Omkring 200 var mødt frem og hørte blandt andet unge landmandskolleger, arbejdsgivere og ikke mindste rådgivere fra Sagro og ØRD, der hver med sin indfaldsvinkel kom med input til de unge og deres karriere.
Til dagen var der kørt to motorcykler ind i kantinen, og lancerede temaet ”Pimp din karriere”.
Det handler nemlig om at få de unge til at se på sig selv, som noget, der kan og skal bygges videre på, hvis man ikke vil ende som halvgammel Suzuki, der drypper olie på gulvet.
De unge skal se på de elementer, som de kan gøre noget ved for at være attraktive og ”lækre”.
 

Tryg ved fremtiden

HR- og ledelsesrådgiver Bo Kær Pedersen var begejstret for dagen.
- Jeg er mere tryg ved fremtiden, end jeg var i tirsdags, siger han. Der er nogle rigtigt dygtige og veluddannede landmænd på vej gennem systemet, og hvis vi i primærerhvervet griber og bygger videre på dem, er der nogle rigtigt gode kandidater på vej, siger han.
Dagen og meldingerne fra de unge gav anledning til optimisme, for der er mange unge, der også har viljen til blivedygtige landmænd.
- Vi har i Sagro muligheden for at være med til at sikre, at landmændenes og de unges forventninger stemmer overens, så vi får nogle gode ansættelser, siger Bo Kær Pedersen.
I løbet af dagen meldte 50 unge sig til et nyetableret netværk for produktionsledere, og tre unge ønskede at tage imod Sagro´s tilbud om karriererådgivning.
- Jeg er mere tryg ved fremtiden, end jeg var i tirsdags, siger han. Der er nogle rigtigt dygtige og veluddannede landmænd på vej gennem systemet, og hvis vi i primærerhvervet griber og bygger videre på dem, er der nogle rigtigt gode kandidater på vej, siger HR- og ledelsesrådgiver Bo Kær Pedersen, Sagro.
 

Lært at stille krav

Liv Borch er i gang med sin uddannelse på Asmildkloster Landbrugsskole. Og hun mener selv, at hun fik brugbar viden med hjem:
- Jeg var nok allerede på forhånd klar over, hvad jeg vil fremover. Jeg vil gerne etablere en socialøkonomisk grøntsagsproduktion, hvor personalet kan være folk med psykiske eller fysiske handicaps. Min tanke er at etablere det på mine forældres nedlagte landbrug ved Kjellerup.
Noget af det, som jeg har lært af dagen er, at man som ung medarbejder også gerne må stille krav. Det er jeg nok ikke vant til hjemmefra. 
Det at kunne stille krav kommer jo til at give fordel på længere sigt, fordi man ved, hvor hinanden står.
 

Overvejer udlandet

En anden af de 2000 unge, der deltog i i arrangementet var Rasmus Engesgaard, der er i gang med sin uddannelse på Jordbrugsuddannelsen, Vejlby. Og han fik især vigtig viden med sig hjem omkring forholdet mellem leder og ansatte.
-  Min tanke, at blive selvstændig. Det kunne være som driftsleder på et konkursbo. Det er spændende med nye ejerformer og for eksempel at kunne sharemilke.
-  Jeg kunne godt forestille mig at arbejde på Færøerne, hvor jeg har været før, men jeg synes også, at det lyder spændende med England, som jeg har hørt om i dag.  Ellers vil jeg hellere arbejde
 i Norden end at skulle rejse til Australi-
en.
- Jeg synes, noget af det spændende i dag har været at høre om, hvordan nogen får det til at fungere med rigtigt mange ansatte. Det er jo samme værktøj, jeg skal bruge, hvis jeg skal være leder.  Jeg skal jo kunne holde styr på tingene – og også give slip og lade andre tage over. Det er vigtigt at kigge mere på den enkelte situation, og hvordan man gøre noget med netop de mennesker.

Læs også