Amerikansk svineindustri utilfreds med ny dyrevelfærdslovgivning

De amerikanske svineproducenter er gået sammen om at klage over ny dyrevelfærdslovgivning i Californien, der menes at være i strid mod national lovgivning, og som vil få store konsekvenser for industrien.

Den amerikanske svinekødindustri i form af »National Pork Producers Council« (NPPC) og »American Farm Bureau Federation« afleverede i sidste uge sine sidste skriftlige indsigelser til USA's Højesteret mod Californiens lov om højere dyrevelfærd for søer. Det skriver Landbrug og Fødevarer i sin ugentlige markedsberetning »MarkedsNyt« mandag.

Organisationerne mener, at den Californiske lov om højere dyrevelfærd for søer strider mod den nationale lovgivning, der giver Kongressen magt til at regulere handlen mellem delstater. 

»Proposition 12«, som den Californiske dyrevelfærdslov hedder, blev vedtaget ved folkeafstemning i Californien tilbage i november 2018 og forbyder salg i delstaten af grisekød fra grise, der ikke er født og opvokset i overensstemmelse med delstatens dyrevelfærdsregler.

Har store implikationer

- Næsten alt grisekød produceret i USA lever ikke op til dyrevelfærdsreglerne i Californien. Så for at fortsætte med at sælge grisekød til Californiens 40 millioner indbyggere (som repræsenterer omkring 15 procent af hele det amerikanske marked) kræver det, at svineproducenter i de øvrige delstater skifter til nye staldsystemer for søer, fremgår det af markedsberetningen.

Det kan således få store konsekvenser for hele den amerikanske svinekødindustri, hvad Højesteretten afgør. Højesterets afgørelse vil også påvirke lignende planlagt lovgivning i en række andre amerikanske delstater. Højesteret skal høre mundtlige argumenter i sagen den 11. oktober. Og der forventes en afgørelse sidst på året.

- Den amerikanske svinekødindustri får støtte til sine argumenter fra Biden-administrationen og 20 amerikanske delstater. Modsat får den Californiske dyrevelfærdslov støtte fra 14 amerikanske delstater og en række miljø- og dyrevelfærdsgrupper, rapporterer internationale nyhedsmedier, skriver L&F.

Læs også