De stigende nedbørsmængder over landet har store konsekvenser for mange. Adskillige tusinde hektar dyrkede landbrugsarealer ligger under vand, og masser af marker må sås om med store omkostninger til følge.

Desuden bliver veje og anlæg flere steder i landet undermineret af store mængder vand, som ikke bliver ledt væk, fordi vandløbene er overbelastede og dårligt vedligeholdte.

Det gælder for eksempel, hvor Helsingør-motorvejen passerer Nivåen, som normalt har en bredde af to meter. I januar var vandmængderne i åen så massive, at selve dæmningen under motorvejen er i fare for at blive undermineret. Tilsvarende problemer er der ved Gudenåen i Ulstrup og Elling Å i Nordjylland.

- Regnmængderne er stigende og falder mere voldsomt. Og når vi oplever, at infrastrukturen er i fare, hænger det sammen med, at vandløbene ikke kan lede vandet væk, påpeger næstformand i organisationen Danske Vandløb, Steen Rasmussen.

- Vi skal, tilføjer han, derfor vedligeholde vandløbene meget bedre og mere bæredygtigt, så de kan fungere som vandets motorveje samtidig med, at der tages hensyn til natur og miljø.

Store værdier går tabt

- Det er faktisk muligt at lave slyngninger af vandløb til glæde for blandt andet sportsfiskerne, samt lave vandparkering og andre og bedre profiler af vandløbene – og samtidig opnå en bedre vandføringsevne, fortæller Steen Rasmussen og fortsætter:

- Men det kræver, at politikerne på Christiansborg og i kommunerne ser løsninger. Lige nu har vi svært ved at få kommunerne til blot at overholde vedtagne regulativer for vandløb.

I Fredensborg Kommune er Lars Egedal i Danske Vandløbs bestyrelse og samtidig formand for det lokale vandløbslav, og han er ikke alene bekymret for den lokale motorvej, men også for andre veje, ejendomme, huse og arealer bliver berørt. Og store værdier går tabt.

- Flere og flere mennesker og virksomheder er afhængige af, at trafikken glider, og derfor er det afgørende nødvendigt, at Nivåen bliver vedligeholdt, så den kan aflede vandet, og at det sker med hensyntagen til natur og miljø. Sker det ikke, bliver det dyrt for samfundet, siger Lars Egedal.

Han er – på vegne af vandløbslavet – ved at skrive et høringssvar til et nyt vandløbsregulativ for Nivåen, som kommunen har udarbejdet.

- Flere sager viser, at kommunen ikke har levet op til sin vedligeholdelsespligt gennem en årrække, og resultatet kan alle bilister opleve, når de passerer åen på motorvejen, påpeger Lars Egedal, og oplyser, at Nivåens vandføringsvene gennem årene er blevet reduceret med 40 procent.