Regnen skaber arbejde for entreprenøren
Fokus på oprensning af vandløb er taget til i takt med stigende afvandingsproblemer i land og by. Skov- og vandløbsentreprenør Henrik Dam Jensen har specialiseret sig i at sørge for vedligeholdelsen af en stor del af de fynske vandløb.

Henrik Dam Jensen, der siden 2008 fortsatte Bjarne Thygesens virksomhed, under navnet Skov-Entreprenør Bjarne Thygesens Eftf., har som selvstændig entreprenør fundet den helt rette levevej, hvor udgangspunktet er hjemmet på Fjellebrovej ved Espe.
– Vi har en god beliggenhed. Herfra kører vi lidt i alle retninger.
Henrik Dam Jensen, der siden 2008 fortsatte Bjarne Thygesens virksomhed, under navnet Skov-Entreprenør Bjarne Thygesens Eftf., har som selvstændig entreprenør fundet den helt rette ejendom til den helt rette levevej.
Fra ejendommen på Fjellebrovej nær Espe befinder han sig stort set midt i sit arbejdsområde, der som underentreprenør for HedeDanmark tæller skov- og vandløbsoprensning for hovedparten af de fynske kommuner, samt en del større gårde og godser.
Drømmejobbet
Henrik Dam Jensen er egentlig uddannet faglært landmand, men efter otte års ansættelse med malkekvæg var det allergi, der bremsede karrieren i husdyrholdet. Derefter fik han arbejde på en maskinstation, hvor han siden 2000 fik et momsnummer og sideløbende havde lidt maskinudlejning.
- Det blev imidlertid til alt for mange timer. Jeg valgte derfor i 2005 at blive selvstændig, hvor jeg hjalp en kammerat, der arbejdede som kloakmester. Det samarbejde fortsatte frem til 2008, hvor jeg så overtog Bjarne Thygesens entreprenørvirksomhed, fortæller Henrik Dam Jensen.
Han lægger ikke skjul på, at han nu er endt på sin rette hylde.
- Det her af det bedste af det hele. Her kan man passe sit arbejde for sig selv uden at være så afhængig af andre, påpeger entreprenøren.
Han sætter samtidig stor pris på det gode samarbejde med HedeDanmark.
- Det er dem, jeg kan takke for de mange opgaver. Desuden minimeres der mange administrative opgaver, når jeg kører som underentreprenør for dem.
Ekstra kapacitet
Arbejdsopgaverne er for entreprenøren stort set delt op i to sæsoner, hvilket gør planlægningen af arbejdet overskueligt.
- Fra omkring den 1. juni til 1. december er det vandløbsvedligeholdelse, det drejer sig om. Fra den 1. december til 1. maj er det fortrinsvis opgaver med oprensning af grøfter for bønder, godser og i skovene, lyder det fra Henrik Dam Jensen, der fortæller, at det i grødeskæringssæsonen også er svært at nå så meget andet.
Opgaver har der i det hele taget været mange af, og det i sådan en grad, at det i 2018 blev muligt at ansætte en mand på fuld tid.
- Det har været rigtig godt. Der er rigeligt med arbejde, og vi har fået indhentet den pukkel, som jeg var begyndt at skubbe foran mig. Kunderne virker derfor også godt tilfredse med den ekstra kapacitet, som vi nu kan tilbyde, fortæller entreprenøren om ansættelsen af Kasper Bak.
To mand – tre gravemaskiner
Maskinparken hos Henrik Dam Jensen tæller ikke mindre end tre gravemaskiner, der i øjeblikket alle er monteret med mejekurve til at klippe de kommunale vandløb med.
- Det er nødvendigt med en ekstra, for der kan hurtigt gå noget i stykker, fortæller entreprenøren om de tre maskiner – en 5,5 ton Terex Tc60, en 8 ton Kubota KX080-4 og en 5,5 ton Takeuchi TB260, der står på ladet af henholdsvis to lastbiler og blokvognen monteret efter en traktor.
Blokvognen er købt i 2017 til at køre mere lokalt, og når der skal køres i en mark, mens de to lastbiler er til de længere ture på landevejen.
- Vi tager altid maskinerne med hjem. Derfor er de to lastbiler uundværlige, fortæller Henrik Dam Jensen, der har erfaret, at det typisk er, når han lader gravemaskinen stå ude ved en opgave, at der ringes om de akutte opgaver, der må prioriteres først.
Regnvejr er bedst
Det er ikke alle, der sætter pris på den seneste tids megen regn, der er faldet over Danmark. Men for en vandløbsentreprenør kan det næsten ikke blive for vådt.
- Jeg kan faktisk godt lide regnvejr. Det skaber jo mere arbejde for mig, smiler Henrik Dam Jensen under den grå himmel, og tilføjer, at han jo på en måde lever lidt af andres afvandingsproblemer.
Sidste sommers tørke var derfor ikke lige sagen, for hverken entreprenør eller maskineri.
- Sidste sommer var virkelig noget skidt. Knivene på mejekurven var ikke skarpe ret længe ad gangen, og gravemaskinernes stålbånd hylede og skreg, da de ikke har godt af at blive tørre. Det tager hårdt til maskinerne.
Renden i Rødme renses
Dagens første opgave for Kasper Bak, da LandbrugFyns udsendte er forbi, består i at vedligeholde Rødme Renden.
Når først maskinen er kravlet af lastbilens lad, går der ikke længe, før renden er fin og trimmet i begge sider.
Ifølge Kasper Bak, er det imidlertid en stor fordel at have plejet de samme render og vandløb gennem flere år, og dermed kender de sving, sideløb og sumpede områder der måtte være
– præcis som Henrik Dam Jensen efter mange års erfaring gør.
- Jeg får stadig nogle overraskelser, når jeg indimellem kører i siv og krat, der er højere end gravemaskinen, så jeg pludselig bakker ned i et sideløb, fortæller Kasper Bak.
Henrik Dam Jensen mærker dog tydeligt, at der de senere år er øget fokus på afvanding og vedligehold.
- Jeg oplever, at kommunerne er blevet meget bedre til at få gjort noget ved vandløbene end tidligere. Og når bare man får vedligeholdt løbende, så ser det heller ikke så voldsomt ud, når vi har foretaget en oprensning, påpeger entreprenøren.